Keks orzechowy w 10 minut


x

Łatwy

Tani

Bez nabiału


Keks orzechowy w 10 minut to świetne, jesienne ciasto dla osób które są zawsze w biegu 🙂 Polecamy go szczególnie na długie jesienne popołudnia!

0 z 5 (0 głosów)

0 z 5 (0 głosów)

Przygotowanie Pieczenie Gotowe
10 min 25 min 35 min
Przygotowanie 10 min
Pieczenie 25 min
Gotowe 35 min

SKŁADNIKI:

Porcje
8

  • jajka - 3 sztuki

  • brązowy cukier - 1/2 szklanki

  • mąka pszenna - 1 1/4 szklanki

  • proszek do pieczenia - 1 1/2 łyżeczki

  • przyprawa do piernika/cynamon - 1/2 łyżeczki

  • orzechy (włoskie, migdały, pekan, laskowe) - 2 garście

  • cukier puder do oprószenia

PRZYGOTOWANIE

Orzechy prażymy na suchej patelni, na małym ogniu, cały czas mieszając. Gdy się zarumienią ściągamy je z palnika.

Jajka i cukier ubijamy mikserem.

Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz przyprawę do piernika/cynamon. Ubijamy jeszcze ok 3 minuty.

Wyłączamy mikser, dodajemy do ciasta orzechy i delikatnie łączymy łyżką.

Całość wylewamy na przygotowaną wcześniej keksówkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Szybki keks orzechowy pieczemy 25-30 minut w 180 stopniach.

Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest upieczone. W razie potrzeby dopiekamy kilka minut.

Keks orzechowy podajemy ostudzony, opcjonalnie oprószony cukrem pudrem.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.