Keks orzechowy w 10 minut

 

(czas przygotowania 10 minut, czas pieczenia 25 minut, przepis na mniejszą keksówkę)

V Ten przepis jest bez mleka

Keks orzechowy w 10 minut to świetne, jesienne ciasto dla osób które są zawsze w biegu 🙂 Polecamy go szczególnie na długie jesienne popołudnia!

Składniki:

  • 3 jajka
  • 0.5 szklanki brązowego cukru
  • 1 i 1/4 szklanki mąki (może być pszenna lub razowa)
  • 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskiej)
  • 0.5 łyżeczki przyprawy do piernika lub cynamonu
  • 2 garście orzechów (włoskie, migdały, pekan, laskowe)
  • cukier puder (opcjonalnie)

Przygotowanie:

orzechy prażymy na suchej patelni, na małym ogniu, cały czas mieszając. Gdy się zarumienią ściągamy je z palnika.

Jajka i cukier ubijamy mikserem. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz przyprawę do piernika/cynamon. Ubijamy jeszcze ok 3 minuty. Wyłączamy mikser, dodajemy do ciasta orzechy i delikatnie łączymy łyżką. Całość wylewamy na przygotowaną wcześniej keksówkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Szybki keks orzechowy pieczemy 25-30 minut w 180 stopniach. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest upieczone. W razie potrzeby dopiekamy kilka minut.

Keks orzechowy podajemy ostudzony, opcjonalnie oprószony cukrem pudrem.

Smacznego!

Udostępnij naShare on FacebookPin on Pinterest

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

6 + 1 =

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie TipCapital TipCapital