Tort kakaowy

 

(czas przygotowania 60 minut, przepis na 1 tortownicę o średnicy 22 cm)

Tort kakaowy z kremem maślanym to klasyk, o którym często zapominamy. Warto jednak odkopać stare przepisy i cofnąć się odrobinę w czasie… 😉

Składniki

biszkopt:

  • 6 jajek
  • 30 dag cukru
  • 15 dag mąki ziemniaczanej
  • 15 dag mąki pszennej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 6 łyżek gorącej wody

krem kakaowy:

  • 1 budyń waniliowy
  • 2 kostki masła (temperatura pokojowa)
  • 5 łyżek kakao
  • 4 kopiate łyżki cukru pudru
  • 1.5 szklanki mleka

Przygotowanie

biszkopt:

do białek wlewamy gorącą wodę, ubijamy na sztywną pianę. Na przemian dodajemy żółtko z cukrem. Następnie powoli dosypujemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia.

Gdy składniki się połączą wylewamy ciasto na blachę. Biszkopt pieczemy 30-40 min w temperaturze 160 stopni.

Krem kakaowy:

budyń rozpuszczamy w 1/2 szklanki mleka, pozostałą część doprowadzamy do wrzenia. Gdy mleko zacznie się gotować dodajemy budyń i energicznie mieszamy do czasu uzyskania gładkiej konsystencji, bez żadnych grudek. Budyń odstawiamy do pełnego ostygnięcia (najlepiej na cała noc).

Masło z cukrem ubijamy na gładką i puszystą masę. Następnie dodajemy po łyżce budyń (bez kożucha) i cały czas miksujemy. Kolejno dodajemy stopniowo kakao. Gotowy krem próbujemy i w razie potrzeby dosładzamy/dodajmy więcej kakao – zależy od naszego smaku i gustu.

Uwaga! Jeśli po dodaniu budyniu pozostaną grudki, których nie będzie można rozmiksować, wkładamy krem na 25 minut do lodówki i ponownie miksujemy.

Tort kakaowy:

Ostudzony biszkopt kroimy na dwa blaty i przekładamy kremem. Tort kakaowy dekorujemy wedle własnego uznania! Do kremu możemy dodać także np. wiśnie lub orzechy.

Smacznego!

Udostępnij naShare on FacebookPin on Pinterest

jeden komentarz “Tort kakaowy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

× 8 = 48

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie TipCapital TipCapital