Błyskawiczne ciasto pomarańczowe

 

(czas przygotowania 5 minut, czas pieczenia 60 minut, przepis na keksówkę o wymiarach 26x10cm)

Jesienna herbatka i do niej błyskawiczne ciasto pomarańczowe to idealne połączenie na chłodne wieczory – polecamy 🙂

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki soku pomarańczowego (może być wyciśnięty przez nas)
  • 3/4 szklanki cukru (jeśli nasz sok jest mocno kwaśmy możemy dodać odrobinę więcej)
  • 3 łyżeczki jogurtu naturalnego (kopiate)
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 łyżeczki startej skórki z pomarańczy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenie (płaska)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej (płaska)
  • szczypta soli
  • kilka kropel esencji waniliowej

Przygotowanie:

sok pomarańczowy, skórkę z pomarańczy, esencję waniliową, cukier, jogurt, olej, jajka dokładnie mieszamy trzepaczką do połączenia składników.

Następnie dodajemy mąkę, szczyptę soli, proszek do pieczenia, sodę i mieszamy energicznie, ale tylko do połączenia składników.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Błyskawiczne ciasto pomarańczowe przekładamy do formy na keks i pieczemy 60 minut.

Uwaga! Do pieczenia używaliśmy funkcji góra-dół, bez termoobiegu.

Błyskawiczne ciasto pomarańczowe podajemy samo lub polane lukrem.

Smacznego!

Udostępnij naShare on FacebookPin on Pinterest

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

26 + = 30

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie TipCapital TipCapital