
(czas przygotowania 20 minut, przepis na 5 mniejszych porcji)
Wyglądają ślicznie, są słodkie, rozpływają się w ustach, a zarazem orzeźwiają! Zapraszamy na deserki cytrynowo-pomarańczowe!
Składniki:
- 100g biszkoptów
- 450 ml mleka
- 80g mąki
- 150g drobnego cukru
- 1 jajko
- 40 ml soku z pomarańczy
- 10ml soku cytrynowego
- 250ml śmietany kremówki
- 1 łyżka cukru pudru
- owoce do dekoracji
Przygotowanie:
połowę mleka podgrzewamy w garnku. W większej misce łączymy pozostałe mleko, mąkę, cukier, jajko, sok z pomarańczy i sok cytrynowy. Wszystko musimy wymieszać bardzo dokładnie aby nie było grudek. Gdy to osiągniemy, całość dodajemy do reszty mleka i gotujemy jak budyń na wolnym ogniu, cały czas mieszając aby krem się nie przypalił.
W pucharkach lub dekoracyjnych słoiczkach układamy biszkopty, które zalewamy kremem cytrynowo-pomarańczowym. Odstawiamy do schłodzenia na minimum 2h.
Mocno schłodzoną śmietanę miksujemy z cukrem pudrem, aż będzie sztywna.
Deserki cytrynowo-pomarańczowe serwujemy z dodatkiem bitej śmietany, ozdobione owocami.
Smacznego!
Bardzo apetycznie prezentujący się deser 🙂