Currywurst

 

(czas przygotowania 25 minut, porcja dla 2 osób)

V Ten przepis jest bez jajek

V Ten przepis jest bez mleka

V Ten przepis jest bez glutenu

Dzisiaj dla odmiany kuchnia niemiecka i currywurst! Jedni kochają, inni niezbyt ale to klasyk, więc trzeba spróbować 🙂

Składniki:

  • 4 kiełbaski dobrej jakości
  • 1 cebula
  • 0.5 szklanki ketchupu
  • 3 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżeczki curry
  • 1 łyżeczka miodu
  • 0.5 szklanki wody
  • olej
  • pieprz cayenne

Przygotowanie:

cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę i podsmażamy na oleju do momentu, aż się zeszkli. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, 1 łyżeczkę curry oraz pieprz cayenne (jest bardzo ostry, więc radzimy uważać lub w ogóle go nie dodawać). Całość mieszamy, podsmażamy około minutę i dodajemy wodę, ketchup, miód i pozostałe curry. Sos gotujemy na małym ogniu, po przykryciem około 12-15 minut, co jakiś czas mieszając. Próbujemy sos, w razie potrzeby doprawiamy.

Kiełbaski nacinamy, podsmażamy na złoty kolor i serwujemy obficie polane sosem.

Currywurst podajemy z pieczywem!

Smacznego!

Udostępnij naShare on FacebookPin on Pinterest

jeden komentarz “Currywurst

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

8 + 2 =

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie TipCapital TipCapital