Sandacz w sosie maślanym

 

(czas przygotowania 20 minut, przepis dla 4 osób)

V Ten przepis jest bez jajek

V Ten przepis jest bez glutenu

Nasza dzisiejsza propozycja na obiad to sandacz w sosie maślanym 🙂 Jeśli lubisz ryby to ten przepis z pewnością skradnie Twoje serce!

Składniki:

  • 500g sandacza ze skórą
  • 150ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 200ml białego wytrawnego wina
  • 1 cytryna
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Sandacza myjemy, osuszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i smażymy rybę pod przykryciem 2 minuty, skórą do dołu. Po tym czasie obracamy ją na drugą stronę i smażymy około 1-1.5 minuty (zależy od grubości filetu). Sandacza przekładamy na talerz, który przykrywamy folią aluminiowa, alby ryba nie wystygła.

Podkręcamy moc palnika pod patelnią i wlewamy wino, które odparowujemy przez około minutę. Kolejno dolewamy śmietankę i sok z połowy cytryny. Cały czas mieszamy. Próbujemy sos i w razie potrzeby dolewamy sok z drugiej połówki cytryny (w zależności od naszych preferencji).

Sandacz, polany sosem maślanym najlepiej smakuje serwowany w towarzystwie warzyw i ziemniaczanego purée. 

Smacznego!

Udostępnij naShare on FacebookPin on Pinterest

3 komentarzy “Sandacz w sosie maślanym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

− 3 = 1

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie TipCapital TipCapital