Panettone – włoska babka na Święta
 
                Normalny
 
                Tani
Jak Święta to piernik, makowiec, sernik i oczywiście przepyszna włoska babka panettone – zapraszamy 🙂
|  |   0 z 5 (0 głosów) | |
|   0 z 5 (0 głosów) | ||
|   | Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe | 
| 30 min | 30 min | 1 h | 
|  | |
| Przygotowanie | 30 min | 
| Pieczenie | 30 min | 
| Gotowe | 1 h | 
SKŁADNIKI:
|   | Porcje | 
| 12 | 
- mąka - 350 g 
- drożdże świeże - 15 g 
- mleko (ciepłe) - 5 łyżek 
- jajka (małe) - 4 sztuki 
- masło (temperatura pokojowa) - 100 g 
- cukier - 5 łyżek 
- mieszanka keksowa/rodzynki - 100 g 
- sól - 1 szczypta 
PRZYGOTOWANIE
Do kubeczka kruszymy drożdże, dodajemy mleko, łyżeczkę cukru, dokładnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i odkładamy na kwadrans w ciepłe miejsce bez przeciągów.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli, pozostały cukier, zaczyn drożdżowy i zagniatamy ciasto.
Następnie dodajemy masło oraz jajka i wyrabiamy ciasto przez 5 minut.
Po tym czasie dodajemy mieszankę keksową i wyrabiamy kolejne 5 minut.
Miskę przykrywamy folią lub ściereczka i odkładamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Formę na panettone smarujemy tłuszczem (najlepiej masłem).
Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy przez 5-7 minut i przekładamy do formy. Odkładamy na 50 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy panettone przez 30 minut. Jeśli po tym czasie babka będzie blada – możemy ją dopiec 5 minut.
Gotową włoską babkę panettone serwujemy samą, polaną lukrem lub czekoladą!
Uwagi
Przepis na formę o pojemności 2l
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
 
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!





 
         
                
             
                
             
            