Panettone – włoska babka na Święta

 

(czas przygotowania 30 minut, czas pieczenia 30 minut, przepis na formę o pojemności 2l)

Jak Święta to piernik, makowiec, sernik i oczywiście przepyszna włoska babka panettone – zapraszamy 🙂

Składniki:

  • 350g mąki
  • 15g drożdży świeżych
  • 5 łyżek mleka (ciepłego)
  • 4 małe jajka
  • 100g masła (temperatura pokojowa)
  • 5 łyżek cukru
  • 100g mieszanki keksowej lub rodzynek
  • szczypta soli

Przygotowanie:

do kubeczka kruszymy drożdże, dodajemy mleko, łyżeczkę cukru, dokładnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i odkładamy na kwadrans w ciepłe miejsce bez przeciągów.

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli, pozostały cukier, zaczyn drożdżowy i zagniatamy ciasto. Następnie dodajemy masło oraz jajka i wyrabiamy ciasto przez 5 minut. Po tym czasie dodajemy mieszankę keksową i wyrabiamy kolejne 5 minut. Miskę przykrywamy folią lub ściereczka i odkładamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Formę na panettone smarujemy tłuszczem (najlepiej masłem). Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy przez 5-7 minut i przekładamy do formy. Odkładamy na 50 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy panettone przez 30 minut. Jeśli po tym czasie babka będzie blada – możemy ją dopiec 5 minut.

Gotową włoską babkę panettone serwujemy samą, polaną lukrem lub czekoladą!

Smacznego!

Udostępnij naShare on FacebookPin on Pinterest

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

4 + = 12

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie TipCapital TipCapital