Wegańskie ciasto czekoladowe

 

(czas przygotowania 10 minut, czas pieczenia 40 minut, przepis na tortownicę o średnicy 20cm)

V Ten przepis jest bez jajek

V Ten przepis jest bez mleka

Wegańskie ciasto czekoladowe sprawdzi się idealnie na Święta dla osób, które są weganami lub mają nietolerancję mleka czy jajek 🙂

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki mleka sojowego
  • 4 łyżki kakao
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1 szklanka cukru lub ksylitolu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki startej skórki z pomarańczy

Przygotowanie:

w większej misce łączymy mleko sojowe z octem i odstawiamy na około 3 minuty. Po tym czasie dolewamy olej, ekstrakt z wanilii i całość mieszamy trzepaczką do połączenia składników. Do drugiej miski przesiewamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę, na koniec dodajemy cukier, przyprawę do piernika, startą skórkę z pomarańczy i wszystko mieszamy. Całość łączymy z mlekiem sojowy. Robimy to dosyć szybko za pomocą łyżki lub rózgi – tylko do połączenia składników. Nie używamy miksera!

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (termoobieg). Wegańskie ciasto czekoladowe pieczemy 40 minut, po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy jest gotowe – jeśli nie to dopiekamy 5-10 minut.

Smacznego!

Udostępnij naShare on FacebookPin on Pinterest

2 komentarzy “Wegańskie ciasto czekoladowe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

÷ 9 = 1

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie TipCapital TipCapital