Wegańskie ciasto czekoladowe


x

Łatwy

Tani

Bezglutenowe

Bez jajek


Wegańskie ciasto czekoladowe sprawdzi się idealnie na Święta dla osób, które są weganami lub mają nietolerancję mleka czy jajek 🙂

0 z 5 (0 głosów)

0 z 5 (0 głosów)

Przygotowanie Pieczenie Gotowe
10 min 40 min 50 min
Przygotowanie 10 min
Pieczenie 40 min
Gotowe 50 min

SKŁADNIKI:

Porcje
10

  • mąka - 2 szklanki

  • mleko sojowe - 1 1/2 szklanki

  • kakao - 4 łyżki

  • olej - 1/2 szklanki

  • cukier/ksylitol - 1 szklanka

  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka

  • soda oczyszczona - 1 łyżeczka

  • ocet jabłkowy - 2 łyżki

  • ekstrakt waniliowy - 1 łyżeczka

  • przyprawa do piernika - 2 łyżeczki

  • starta skórka z pomarańczy - 2 łyżeczki

PRZYGOTOWANIE

W większej misce łączymy mleko sojowe z octem i odstawiamy na około 3 minuty.

Po tym czasie dolewamy olej, ekstrakt z wanilii i całość mieszamy trzepaczką do połączenia składników.

Do drugiej miski przesiewamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę, na koniec dodajemy cukier, przyprawę do piernika, startą skórkę z pomarańczy i wszystko mieszamy.

Całość łączymy z mlekiem sojowy. Robimy to dosyć szybko za pomocą łyżki lub rózgi – tylko do połączenia składników. Nie używamy miksera!

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (termoobieg).

Wegańskie ciasto czekoladowe pieczemy 40 minut, po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy jest gotowe – jeśli nie to dopiekamy 5-10 minut.

Uwagi

Przepis na tortownicę o średnicy 20 cm


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.