Orzechowe półksiężyce

 

(czas przygotowania 20 minut, czas pieczenia 10 minut, przepis na 30 ciasteczek)

Orzechowe półksiężyce to tradycyjne, delikatne ciasteczka, które znane są w całej Europie. Najczęściej przygotowuje je się w okolicach Bożego Narodzenia, ale tak samo pysznie smakują poza okresem świątecznym 🙂

Składniki:

  • 50g mielonych orzechów
  • 150g mąki pszennej
  • 100g masła (musi mieć temperaturę pokojową)
  • 1 żółtko
  • 50g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • szczypta soli
  • cukier puder

Przygotowanie:

masło, mąkę, cukier siekamy nożem do czasu utworzenia grudek. Następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Wyrabiamy je do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Jeśli mamy malakser to od razu możemy wszystkie produkty zmiksować do czasu utworzenia gładkiej kuli ciasta.

Ciasto owijamy folią spożywczą i chłodzimy 2-3h w lodówce. Po tym czasie formujemy półksiężyce – możemy zrobić to ręcznie lub skorzystać z formy. Ponownie odkładamy na 30-40 minut do schłodzenia.

Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni. Orzechowe półksiężyce pieczemy 10 minut i jeszcze ciepłe oprószamy cukrem pudrem.

Smacznego!

Udostępnij naShare on FacebookPin on Pinterest

3 komentarzy “Orzechowe półksiężyce

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

56 ÷ = 8

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie TipCapital TipCapital