Orzechowe półksiężyce


x

Łatwy

Przystępny


Orzechowe półksiężyce to tradycyjne, delikatne ciasteczka, które znane są w całej Europie. Najczęściej przygotowuje je się w okolicach Bożego Narodzenia, ale tak samo pysznie smakują poza okresem świątecznym 🙂

0 z 5 (0 głosów)

0 z 5 (0 głosów)

Przygotowanie Pieczenie Gotowe
20 min 10 min 30 min
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 10 min
Gotowe 30 min

SKŁADNIKI:

Sztuki
30

  • mielone orzechy włoskie - 50 g

  • mąka pszenna - 150 g

  • masło (musi mieć temperaturę pokojową) - 100 g

  • zółtko - 1 sztuka

  • drobny cukier - 50 g

  • esencja waniliowa - 1 łyżeczka

  • sól - 1 szczypta

Dodatkowo:

  • cukier puder

PRZYGOTOWANIE

Masło, mąkę, cukier siekamy nożem do czasu utworzenia grudek.

Następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Wyrabiamy je do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.

Ciasto owijamy folią spożywczą i chłodzimy 2-3h w lodówce.

Po tym czasie formujemy półksiężyce – możemy zrobić to ręcznie lub skorzystać z formy.

Ponownie odkładamy na 30-40 minut do schłodzenia.

Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni.

Orzechowe półksiężyce pieczemy 10 minut i jeszcze ciepłe oprószamy cukrem pudrem.

Uwagi

Jeśli mamy malakser to od razu możemy wszystkie produkty zmiksować do czasu utworzenia gładkiej kuli ciasta.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.