Indyk w sosie (z grzybami i winem)

Łatwy

Przystępny

Bez nabiału

Bezglutenowe

Bez jajek
Danie jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, w dodatku ma niską zawartość kaloryczna co jest cenne dla osób będących na diecie. I smakuje pysznie! Dzisiaj na obiad indyk w sosie z grzybami i winem!
|
![]() 0 z 5 (0 głosów) |
|
![]() 0 z 5 (0 głosów) |
![]() |
Przygotowanie |
25 min |
![]() |
|
Przygotowanie | 25 min |
SKŁADNIKI:
![]() |
Porcje |
2 |
pierś z indyka - 200 g
cebula - 1 sztuka
suszone grzyby - 1 garść
wytrawne wino czerwone - 50 ml
czosnek (ząbki) - 2 sztuki
listki laurowe - 2 sztuki
ziele angielskie - 2 sztuki
mąka ziemniaczana - 1 łyżeczka
pieprz ziołowy - 1/4 łyżeczki
sól
pieprz
olej rzepakowy
PRZYGOTOWANIE
Suszone grzyby zalewamy wodą i odstawiamy na minimum godzinę.
Na patelni podsmażamy cebulę z odrobiną oleju (może być 1 łyżka). Gdy cebula zacznie ładnie pachnieć przeciskamy przez praskę 1 ząbek czosnku, dodajemy i nadal smażymy, mieszając.
Indyka myjemy i kroimy w większą kostkę. Posypujemy po solą, pieprzem i dodajemy co cebuli. Smażymy przez około 3-4 minuty.
Następnie indyka zalewamy wodą z grzybów (jeśli na dnie pojawi się osad lub pyłki to ich nie dolewamy) i dodajemy pokrojone grzyby, ziele angielskie, liście laurowe i przeciśnięty przez praskę drugi ząbek czosnku.
Całość dusimy przez około 5 minut. Po tym czasie dodajemy wino i dusimy mięso, aby sos się zredukował.
Indyka w sosie doprawiamy do smaku solą, pieprzem i pieprzem ziołowym.
Jeśli wolimy więcej sosu to możemy nie redukować zbytnio już powstałego lub dodać odrobinę wody i całość zagęścić mąką ziemniaczaną.
Indyk w sosie może być podawany z ziemniakami lub ulubioną kaszą.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!