Tatarska zupa lagman

 

(czas przygotowania 70 minut, porcja dla 5 osób)

Zupa lagman, czy też łagman, popularna jest w Uzbekistanie, Kazachstanie oraz na Krymie. Jest gęsta, pożywna, aromatyczna i niezwykle smaczna – zapraszamy 🙂

Składniki:

  • 2l bulionu wołowego
  • 700g wołowiny
  • 1 papryka czerwona
  • 1 mała zielona, ostra papryka
  • 4 większe pomidory
  • 1 duża marchewka
  • 2 duże cebule
  • 2 ziemniaki
  • 1 główka czosnku
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 gwiazdka anyżu
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka
  • papryka ostra
  • kmin rzymski
  • kolendra
  • koncentrat pomidorowy
  • tłuszcz do smażenia
  • dodatkowo: makaron – mogą być wstążki lub noodle

Przygotowanie:

mięso kroimy w kostkę i smażmy z obu stron. Gdy puści soki, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę . Dusimy 5 minut. Kolejno dodajemy pokrojone pomidory oraz wyciśnięty przez praskę czosnek. Dusimy kolejne 5 minut. Następnie dodajemy pokrojone pozostałe warzywa, gwiazdkę anyżu i całość zalewamy bulionem. Zupa lagman powinna gotować się około 40 minut. Po tym czasie doprawiamy ją przyprawami i koncentratem pomidorowym. Gotujemy jeszcze 15 minut.

Zupa lagman powinna być podawana z makaronem, najlepiej oczywiście domowej roboty.

Smacznego!

Udostępnij naShare on FacebookPin on Pinterest

jeden komentarz “Tatarska zupa lagman

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

2 + 8 =

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie TipCapital TipCapital