Tatarska zupa lagman

 

(czas przygotowania 70 minut, porcja dla 5 osób)

Zupa lagman, czy też łagman, popularna jest w Uzbekistanie, Kazachstanie oraz na Krymie. Jest gęsta, pożywna, aromatyczna i niezwykle smaczna – zapraszamy 🙂

Składniki:

  • 2l bulionu wołowego
  • 700g wołowiny
  • 1 papryka czerwona
  • 1 mała zielona, ostra papryka
  • 4 większe pomidory
  • 1 duża marchewka
  • 2 duże cebule
  • 2 ziemniaki
  • 1 główka czosnku
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 gwiazdka anyżu
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka
  • papryka ostra
  • kmin rzymski
  • kolendra
  • koncentrat pomidorowy
  • tłuszcz do smażenia
  • dodatkowo: makaron – mogą być wstążki lub noodle

Przygotowanie:

mięso kroimy w kostkę i smażmy z obu stron. Gdy puści soki, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę . Dusimy 5 minut. Kolejno dodajemy pokrojone pomidory oraz wyciśnięty przez praskę czosnek. Dusimy kolejne 5 minut. Następnie dodajemy pokrojone pozostałe warzywa, gwiazdkę anyżu i całość zalewamy bulionem. Zupa lagman powinna gotować się około 40 minut. Po tym czasie doprawiamy ją przyprawami i koncentratem pomidorowym. Gotujemy jeszcze 15 minut.

Zupa lagman powinna być podawana z makaronem, najlepiej oczywiście domowej roboty.

Smacznego!

Udostępnij naShare on FacebookPin on Pinterest

2 komentarzy “Tatarska zupa lagman

    • a co to za makaron noodle? Przecież noodle to po prostu makaron (tyle, że po angielsku) . Tak to jest jak się chce być troszkę okropnie nowoczesnym
      widzę, że jest kłopot z komentowaniem

       

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

5 × 6 =

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie TipCapital TipCapital