Kostka migdałowa

 

(czas przygotowania 60 minut, czas pieczenia 35 minut, przepis na formę o wymiarach 23x27cm)

Dzisiaj zapraszamy na wykwintne i pyszne ciasto! Jeśli nie zawracacie uwagi na kalorie to kostka migdałowa z pewnością Was zachwyci 😉

Składniki

biszkopt:

  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru
  • 0.5 łyżeczki aromatu migdałowego
  • barwnik spożywczy czarny (kilka kropel)

krem migdałowy:

  • 2 budynie waniliowe
  • 300g masła (temp. pokojowa)
  • 4 łyżki cukru
  • 600ml mleka
  • 20 ml likieru amaretto

dodatkowo:

  • 1 puszka kajmaku (masy korówkowej)
  • migdały do dekoracji

Przygotowanie

biszkopt:

mąkę, proszek do pieczenia i budyń przesiewamy. Oddzielamy żółtka od białek. W jednej misie ubijamy białka z 3 łyżkami cukru na gęstą pianę. W drugim natomiast ubijamy żółtka z pozostałym cukrem do momentu uzyskania kremowej konsystencji. Następnie powoli dodajemy przesianą mąkę, kilka kropel barwniku oraz aromat migdałowy. Pod koniec dodajemy kilka łyżek piany z białek. Całość dokładnie miksujemy.

Mikser wyłączamy i za pomocą łopatki bądź łyżki łączymy masę jajeczną z pianą białkową. Robimy to delikatnie, tylko do momentu połączenia składników. Masę na biszkopt przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni. Biszkopt pieczemy 35 minut. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy jest gotowy, w razie potrzeby dopiekamy 5-10 minut.

Uwaga! Do pieczenia używaliśmy funkcji góra-dół.

Krem migdałowy:

zagotowujemy mleko i rozpuszczamy w nim budyń z cukrem (zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu). Masło ucieramy, stopniowo dodając budyń oraz likier amaretto.

Kostka migdałowa:

upieczony i przestudzony biszkopt kroimy na równe blaty, które przekładamy kremem i schładzamy minimum 2-3h. Następnie wykładamy kajmak, rozsmarowujemy i ozdabiamy migdałami.

Kostka migdałowa powinna być serwowana schłodzona.

Smacznego!

Udostępnij naShare on FacebookPin on Pinterest

4 komentarzy “Kostka migdałowa

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

+ 23 = 27

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie TipCapital TipCapital