Domowe herbatniki

 

V Ten przepis jest bez jajek

(czas przygotowania 20 minut, czas pieczenia 10 minut, przepis na około 30 herbatników)

Proste, szybkie i pyszne domowe herbatniki sprawdzą się idealne do kawki czy herbatki 🙂 Polecamy bo naprawdę rozpływają się w ustach!

Składniki:

  • 50g masła (temperatura pokojowa)
  • 50g śmietany kremówki 36%
  • 120g mąki pszennej
  • 30g cukru pudru
  • kilka kropel esencji waniliowej (opcjonalnie)
  • szczypta soli

Przygotowanie:

masło, mąkę i cukier puder siekamy nożem do momentu utworzenia grudek. Następnie dodajemy kremówkę, esencję waniliową, sól i zagniatamy ciasto. Kulę zawijamy w folię spożywczą i na 45 minut wkładamy do lodówki.

Stolnicę oprószamy mąką i wałkujemy ciasto na grubość około 2.5cm. Wykrawam domowe herbatniki i robimy stempelki (opcjonalnie) wedle naszego uznania.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Ciastka przenosimy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 10 minut. Po tym czasie sprawdzamy czy herbatniki są zarumienione, jeśli nie to dopiekamy 2-3 minuty.

Gotowe ciastka podajemy ostudzone lub lekko ciepłe.

Uwaga! Wyrobione ciasto na domowe herbatniki można mrozić i wykorzystać innym razem.

Smacznego!

Udostępnij naShare on FacebookPin on Pinterest

2 komentarzy “Domowe herbatniki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

21 ÷ = 7

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie TipCapital TipCapital