Domowe herbatniki


x

Łatwy

Tani

Bez jajek


Proste, szybkie i pyszne domowe herbatniki sprawdzą się idealne do kawki czy herbatki 🙂 Polecamy bo naprawdę rozpływają się w ustach!

5 z 5 (1 głos)

5 z 5 (1 głos)

Przygotowanie Pieczenie Gotowe
20 min 10 min 30 min
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 10 min
Gotowe 30 min

SKŁADNIKI:

Sztuki
30

  • masło (temperatura pokojowa) - 50 g

  • śmietana kremówka 36% - 50 g

  • mąka pszenna - 120 g

  • cukier puder - 30 g

  • esencja waniliowa (opcjonalnie) - 1/4 łyżeczki

  • sól - 1 szczypta

PRZYGOTOWANIE

Masło, mąkę i cukier puder siekamy nożem do momentu utworzenia grudek.

Następnie dodajemy kremówkę, esencję waniliową, sól i zagniatamy ciasto.

Kulę zawijamy w folię spożywczą i na 45 minut wkładamy do lodówki.

Stolnicę oprószamy mąką i wałkujemy ciasto na grubość około 2.5cm.

Wykrawam domowe herbatniki i robimy stempelki (opcjonalnie) wedle naszego uznania.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.

Ciastka przenosimy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 10 minut. Po tym czasie sprawdzamy czy herbatniki są zarumienione, jeśli nie to dopiekamy 2-3 minuty.

Gotowe ciastka podajemy ostudzone lub lekko ciepłe.

Uwagi

Wyrobione ciasto na domowe herbatniki można mrozić i wykorzystać innym razem.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.