Włoskie ciasteczka ricciarleli

 

(czas przygotowania 20 minut, czas pieczenia 16 minut, przepis na 20 ciasteczek ricciarleli)

V Ten przepis jest bez mleka

V Ten przepis jest bez glutenu

Przepyszne i delikatne, włoskie ciasteczka ricciarleli rozpływają się w ustach! Ten kto skosztuj ich smaku, zakocha się 🙂

Składniki:

  • 200g cukru pudru
  • 200g mąki migdałowej
  • 1.5 łyżeczki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki likieru amaretto
  • 2 białka
  • kilka kropel esencji waniliowe
  • dodatkowo: cukier puder

Przygotowanie:

białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie powoli dodajemy mąkę migdałową, cukier puder, sok z cytryny, likier amaretto i esencję waniliową. Gdy wszystkie składniki się połączą, ciasto przykrywamy folią i chłodzimy kilka godzin, a najlepiej całą noc.

Z ciasta formujemy kuleczki (spłaszczone), które obtaczamy obficie w cukrze pudrze i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Musimy zrobić to dosyć sprawnie, aby ciasto zbytnio się nie ociepliło.

Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni. Ricciarleli pieczemy około 16 minut.

Gotowe ricciarleli podajemy w towarzystwie ulubionej kawy!

Smacznego!

Udostępnij naShare on FacebookPin on Pinterest

5 komentarzy “Włoskie ciasteczka ricciarleli

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

+ 27 = 29

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie TipCapital TipCapital