Racuszki waniliowe

 

(czas przygotowania 40 minut, przepis na 28 racuszków)

Przepis stary jak świat, a racuszki waniliowe wciąż wychodzą i smakują rewelacyjnie 🙂

Składniki:

  • 2 szklanki maślanki
  • 2 i 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 2.5 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody
  • 0.5 łyżeczki soli
  • kilka kropel esencji waniliowej
  • olej rzepakowy do smażenia
  • dodatkowo: cukier puder, ulubione owoce

Przygotowanie:

do większej miski wlewamy maślankę, wbijamy jajko i dokładnie mieszamy rózgą kuchenną. Następnie dodajemy cukier, mąkę, esencję waniliową, sól (nie pomijamy jej!) i ponownie mieszamy. Na końcu dodajemy sodę i dokładnie mieszamy ciasto, które następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut (nie do lodówki).

Na patelni rozgrzewamy olej, nie oszczędzamy go, wręcz powinien pokrywać całą patelnie na około 4mm. Gdy olej będzie mocno gorący, zmniejszamy moc palnika na małą/średnią i smażymy racuszki waniliowe, z obu stron na złoty kolor (2-3 minuty na stronę).

Gotowe racuszki waniliowe serwujemy posypane cukrem pudrem i udekorowane ulubionymi owocami!

Smacznego!

Udostępnij naShare on FacebookPin on Pinterest

6 komentarzy “Racuszki waniliowe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

47 ÷ 47 =

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie TipCapital TipCapital