Naleśniki bezglutenowe

 

(czas przygotowania 30 minut, przepis na 11 naleśników)

V Ten przepis jest bez mleka

V Ten przepis jest bez glutenu

Dzisiaj zapraszamy na pyszne naleśniki dla osób, które nie mogą spożywać glutenu ani mleka zwierzęcego!

Naleśniki bezglutenowe wychodzą miękkie, delikatnie chrupiące i niczym nie ustępują tradycyjnym – polecamy spróbować 🙂

Składniki:

  • 1 szklanka mąki bezglutenowej
  • 2 szklanki mleka roślinnego
  • 3 jajka (L)
  • 2 łyżeczki cukru
  • 3 łyżeczki oleju rzepakowego
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • ulubione dodatki

Przygotowanie:

w głębszej misce umieszczamy jajka, mleko, olej i wszystko ubijamy trzepaczką (lub widelcem) do połączenia składników. Następnie dodajemy mąkę, cukier, sól. Wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto powinno być gładkie i lejące.

Na patelni mocno rozgrzewamy olej. Nabieramy chochelką trochę ciasta, rozlewamy je cienko na całej powierzchni patelni i smażymy naleśnika z obu stron na złoty kolor.

Uwaga!Jeśli mamy patelnię z nieprzywierającym dnem to przed każdym kolejnym naleśnikiem już nie dajemy oleju!

Gotowe naleśniki bezglutenowe serwujemy z ulubionymi dodatkami!

Smacznego!

Udostępnij naShare on FacebookPin on Pinterest

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

÷ 5 = 1

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie TipCapital TipCapital