Cordon bleu


x

Łatwy

Przystępny


Cordon bleu to pyszny kotlet przygotowywany z cielęciny, choć równie często przyrządza się go z piersi kurczaka. Pochodzi oryginalnie ze Szwajcarii, a sama nazwa z francuskiego oznacza „błękitną wstążkę” czyli wyróżnienie przyznawane w dziedzinie kulinarnej 🙂

0 z 5 (0 głosów)

0 z 5 (0 głosów)

Przygotowanie
15 min
Przygotowanie 15 min

SKŁADNIKI:

Porcje
2

  • kotlety cielęce (najlepiej łopatka) - 2 sztuki

  • szynka dobrej jakości (plastry) - 2 sztuki

  • ser żółty (plastry) - 2 sztuki

  • mąka - 1 1/2 łyżki

  • jajko - 1 sztuka

  • bułka tarta

  • sól

  • pieprz

  • masło klarowane

PRZYGOTOWANIE

Kotlety cielęce cienko rozbijamy i oprószamy delikatnie solą i pieprzem.

Na środku każdego kotleta układamy plaster szynki i sera (powinny być mniejsze niż płat mięsa).

Cordon blue składamy na pół i panierujemy w mące, jajku, a na koniec w bułce tartej.

Kotlety smażymy na maśle klarowanym do czasu zarumienienia (około 3 minuty z każdej strony).

Cordon bleu podajemy z ulubionymi dodatkami.

Uwagi

Nie przesadzamy z solą, gdyż zarówno szynka jak i ser są już słone!


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.