Cordon bleu

 

(czas przygotowania 15 minut, przepis dla 2 osób)

Cordon bleu to pyszny kotlet przygotowywany z cielęciny, choć równie często przyrządza się go z piersi kurczaka. Pochodzi oryginalnie ze Szwajcarii, a sama nazwa z francuskiego oznacza „błękitną wstążkę” czyli wyróżnienie przyznawane w dziedzinie kulinarnej 🙂

Składniki:

  • 2 kotlety cielęce (najlepiej łopatka)
  • 2 plastry szynki dobrej jakości
  • 2 plastry sera żółtego
  • 1.5 łyżki mąki
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • sól
  • pieprz
  • masło klarowane

Przygotowanie:

kotlety cielęce cienko rozbijamy i oprószamy delikatnie solą i pieprzem. Na środku każdego kotleta układamy plaster szynki i sera (powinny być mniejsze niż płat mięsa). Cordon blue składamy na pół i panierujemy kolejno w mące, jajku, a na końcu w bułce tartej.

Kotlety smażymy na maśle klarowanym do czasu zarumienienia (około 3 minuty z każdej strony)

Cordon bleu podajemy z ulubionymi dodatkami.

Uwaga! Nie przesadzamy z solą, gdyż zarówno szynka jak i ser są już słone!

Smacznego!

Udostępnij naShare on FacebookPin on Pinterest

jeden komentarz “Cordon bleu

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

− 5 = 2

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie TipCapital TipCapital