Wegańskie babeczki waniliowe
 
                Łatwy
 
                Tani
 
                        Bez nabiału
 
                        Bez jajek
Wegańskie babeczki waniliowe robi się błyskawicznie i wcale nie ustępują smakiem tradycyjnym, zapraszamy 🙂
|  |   3.92 z 5 (12 głosów) | |
|   3.92 z 5 (12 głosów) | ||
|   | Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe | 
| 10 min | 30 min | 40 min | 
|  | |
| Przygotowanie | 10 min | 
| Pieczenie | 30 min | 
| Gotowe | 40 min | 
SKŁADNIKI:
|   | Sztuki | 
| 12 | 
- mąka - 2 szklanki 
- mleko sojowe - 1 1/2 szklanki 
- olej - 1/2 szklanki 
- cukier/ksylitol - 1 szklanka 
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka 
- soda oczyszczona - 1 łyżeczka 
- ocet jabłkowy - 2 łyżki 
- esencja waniliowa - 2 łyżeczki 
PRZYGOTOWANIE
W większej misce łączymy mleko sojowe z octem i odstawiamy na chwilę.
Następnie dodajemy olej i esencję, mieszamy.
Do drugiej miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, na koniec dodajemy cukier i wszystko mieszamy.
Całość łączymy z mlekiem sojowy. Robimy to dosyć szybko za pomocą łyżki lub rózgi – tylko do połączenia składników. Nie używamy miksera!
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (termoobieg) i pieczemy muffinki 30 minut, po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy są gotowe – jeśli nie to dopiekamy 5-10 minut.
Wegańskie babeczki waniliowe możemy podawać oprószone cukrem pudrem z dodatkiem ulubionych owoców.
Uwagi
Mleko sojowe z octem jest bardzo ważnym składnikiem, ponieważ się „ścina” i w wypiekach zastępuje jajka.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
 
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!





 
         
                
             
                
             
            