Wegańskie babeczki waniliowe


x

Łatwy

Tani

Bez nabiału

Bez jajek


Wegańskie babeczki waniliowe robi się błyskawicznie i wcale nie ustępują smakiem tradycyjnym, zapraszamy 🙂

3.92 z 5 (12 głosów)

3.92 z 5 (12 głosów)

Przygotowanie Pieczenie Gotowe
10 min 30 min 40 min
Przygotowanie 10 min
Pieczenie 30 min
Gotowe 40 min

SKŁADNIKI:

Sztuki
12

  • mąka - 2 szklanki

  • mleko sojowe - 1 1/2 szklanki

  • olej - 1/2 szklanki

  • cukier/ksylitol - 1 szklanka

  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka

  • soda oczyszczona - 1 łyżeczka

  • ocet jabłkowy - 2 łyżki

  • esencja waniliowa - 2 łyżeczki

PRZYGOTOWANIE

W większej misce łączymy mleko sojowe z octem i odstawiamy na chwilę.

Następnie dodajemy olej i esencję, mieszamy.

Do drugiej miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, na koniec dodajemy cukier i wszystko mieszamy.

Całość łączymy z mlekiem sojowy. Robimy to dosyć szybko za pomocą łyżki lub rózgi – tylko do połączenia składników. Nie używamy miksera!

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (termoobieg) i pieczemy muffinki 30 minut, po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy są gotowe – jeśli nie to dopiekamy 5-10 minut.

Wegańskie babeczki waniliowe możemy podawać oprószone cukrem pudrem z dodatkiem ulubionych owoców.

Uwagi

Mleko sojowe z octem jest bardzo ważnym składnikiem, ponieważ się „ścina” i w wypiekach zastępuje jajka.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.