Wegańskie babeczki waniliowe

 

V Ten przepis jest bez jajek

V Ten przepis jest bez mleka

Wegańskie babeczki waniliowe robi się błyskawicznie i wcale nie ustępują smakiem tradycyjnym, zapraszamy 🙂

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki mleka sojowego
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1 szklanka ksylitolu (opcjonalnie cukier)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej

Przygotowanie:

w większej misce łączymy mleko sojowe z octem i odstawiamy na chwilę. Następnie dodajemy olej i esencję, mieszamy. Do drugiej miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, na koniec dodajemy cukier i wszystko mieszamy. Całość łączymy z mlekiem sojowy. Robimy to dosyć szybko za pomocą łyżki lub rózgi – tylko do połączenia składników. Nie używamy miksera!

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (termoobieg) i pieczemy muffinki 30 minut, po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy są gotowe – jeśli nie to dopiekamy 5-10 minut.

Wegańskie babeczki waniliowe możemy podawać oprószone cukrem pudrem z dodatkiem ulubionych owoców.

Uwaga! Mleko sojowe z octem jest bardzo ważnym składnikiem, ponieważ się „ścina” i w wypiekach zastępuje jajka.

Smacznego!

Udostępnij naShare on FacebookPin on Pinterest

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

4 × 6 =

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie TipCapital TipCapital