Amerykańskie pączki z dziurką

 

(czas przygotowania 60 minut, czas oczekiwania 135 minut, przepis na 18 pączków)

Amerykańskie pączki z dziurką, czyli klasyczne doughnuts to przepyszne urozmaicenie na Tłusty Czwartek, które spokojnie może znaleźć się na stole obok tradycyjnych pączków, faworków i róż karnawałowych 🙂

Składniki

amerykańskie pączki:

  • 2.5 szklanki mąki pszennej
  • 25g drożdży świeżych
  • 0.75 szklanki mleka (ciepłego)
  • 1 jajko
  • 4 łyżki wody (letniej)
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1/4 szklanki roztopionego masła
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej

dodatkowo:

  • olej do smażenia
  • czekolada
  • lukier
  • posypka kolorowa
  • cukier puder

Przygotowanie:

drożdże kruszymy, dodajemy do nich łyżeczkę cukru i rozpuszczamy w ciepłym mleku. Przykrywamy ściereczka i odkładamy w ciepłe miejsce, bez przeciągów na 15 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajko, wodę, pozostały cukier, esencję waniliową, sól, rozczyn drożdżowy i zagniatamy ciasto przez 5 minut. Po tym czasie dodajemy roztopione, chłodne masło i zagniatamy 10 minut. Oczywiście jeśli mamy mikser z końcówką do ciasta drożdżowego to możemy go użyć. Gdy ciasto będzie elastyczne i gładkie, przykrywamy je ściereczka i odkładamy w ciepłe miejsce, bez przeciągów na 1.5h.

Uwaga! Ciasto podczas wyrabiania może się kleić, ale starajmy się nie dosypywać mąki. Jeśli będzie taka konieczność to starajmy się dodać jej jak najmniej.

Gotowe ciasto wykładamy na stolnicę oprószoną mąką i je rozwałkowujemy. Następnie wykrawamy szklanką krążki, w których kieliszkiem wykrawamy dziurki (możemy oczywiście użyć gotowych foremek).

Tak przygotowane amerykańskie pączki układamy na blaszce i odkładamy w ciepłe miejsce na 30 minut.

W głębokim garnku rozgrzewamy mocno olej i smażymy pączki na złoty kolor z obu stron. Gotowe doughnuts odkładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z tłuszczu.

Uwaga! Olej powinien mieć temperaturę około 180 stopni.

Amerykańskie pączki z dziurką podajemy udekorowane czekoladą, lukrem, kolorową posypką, cukrem pudrem – ograniczyć nasz może jedynie fantazja 🙂

Uwaga! Jeśli używamy drożdży suszonych to używamy przelicznika 25g drożdży świeżych=7g drożdży suszonych.

Smacznego!

Udostępnij naShare on FacebookPin on Pinterest

2 komentarzy “Amerykańskie pączki z dziurką

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

9 × 1 =

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie TipCapital TipCapital