Amerykańskie pączki z dziurką


x

Normalny

Tani


Amerykańskie pączki z dziurką, czyli klasyczne doughnuts to przepyszne urozmaicenie na Tłusty Czwartek, które spokojnie może znaleźć się na stole obok tradycyjnych pączków, faworków i róż karnawałowych 🙂

0 z 5 (0 głosów)

0 z 5 (0 głosów)

Przygotowanie
1 h
Przygotowanie 1 h

SKŁADNIKI:

Sztuki
18

Amerykańskie pączki:

  • mąka pszenna - 2 1/2 szklanki

  • świeże drożdże - 25 g

  • mleko (ciepłe, ale nie gorące!) - 3/4 szklanki

  • jajko - 1 sztuka

  • woda (letnia) - 4 łyżki

  • cukier puder - 1/4 szklanki

  • roztopione masło - 1/4 szklanki

  • sól - 1/4 łyżeczki

  • esencja waniliowa - 1 łyżeczka

Dodatkowo:

  • olej do smażenia

  • czekolada

  • lukier

  • posypka kolorowa

  • cukier puder

PRZYGOTOWANIE

Drożdże kruszymy, dodajemy do nich łyżeczkę cukru i rozpuszczamy w ciepłym mleku.

Przykrywamy ściereczka i odkładamy w ciepłe miejsce, bez przeciągów na 15 minut, aby drożdże zaczęły pracować.

Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajko, wodę, pozostały cukier, esencję waniliową, sól, rozczyn drożdżowy i zagniatamy ciasto przez 5 minut.

Po tym czasie dodajemy roztopione, chłodne masło i zagniatamy 10 minut. Oczywiście jeśli mamy mikser z końcówką do ciasta drożdżowego to możemy go użyć.

Gdy ciasto będzie elastyczne i gładkie, przykrywamy je ściereczka i odkładamy w ciepłe miejsce, bez przeciągów na 1.5h.

Gotowe ciasto wykładamy na stolnicę oprószoną mąką i je rozwałkowujemy.

Następnie wykrawamy szklanką krążki, w których kieliszkiem wykrawamy dziurki (możemy oczywiście użyć gotowych foremek).

Tak przygotowane amerykańskie pączki układamy na blaszce i odkładamy w ciepłe miejsce na 30 minut.

W głębokim garnku rozgrzewamy mocno olej i smażymy pączki na złoty kolor z obu stron.

Gotowe doughnuts odkładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z tłuszczu.

Amerykańskie pączki z dziurką podajemy udekorowane czekoladą, lukrem, kolorową posypką, cukrem pudrem – ograniczyć nasz może jedynie fantazja 🙂

Uwagi

Czas oczekiwania na pączki to 135 minut. Ciasto podczas wyrabiania może się kleić, ale starajmy się nie dosypywać mąki. Jeśli będzie taka konieczność to starajmy się dodać jej jak najmniej. Olej powinien mieć temperaturę około 180 stopni. Jeśli używamy drożdży suszonych to używamy przelicznika 25g drożdży świeżych=7g drożdży suszonych.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.