Pączki z budyniem

 

(czas przygotowania 40 minut, czas oczekiwania 105 minut, przepis na 20 pączków)

Pączki z budyniem do klasyk, zaraz obok pączków z marmoladą! Są rewelacyjne, a kalorii nie ma co liczyć 😉

Składniki

pączki:

  • 25g drożdży świeżych
  • 4 szklanki mąki tortowej
  • 100g masła
  • 250 ml mleka
  • 2 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 3/4 łyżeczki soli

budyń:

  • 2 opakowania budyniu waniliowego (bez cukru)
  • 700ml mleka
  • 80g cukru
  • 80g masła

dodatkowo:

  • olej do smażenia
  • cukier puder

Przygotowanie

Ciasto:

mleko podgrzewamy delikatnie, aby było ciepłe. Masło roztapiamy i odkładamy do ostudzenia.

W kubku umieszczamy pokruszone drożdże (temperatura pokojowa), mleko, 1 łyżeczkę cukru oraz 1 łyżeczkę mąki. Wszystko mieszamy, przykrywamy ściereczką i odkładamy na kwadrans w ciepłe miejsce bez przeciągów.

Do większej miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, sól, jajka, rozczyn drożdżowy i całość mieszamy. Następnie powoli dodajemy masło i wyrabiamy ciasto na pączki przez 15 minut. Gdy ciasto będzie gładkie i elastyczne, przykrywamy je ściereczka i ponownie odkładamy w miejsce bez przeciągów na 60 minut.

Pączki:

wyrośnięte ciasto zagniatamy szybko i odrywamy kawałki, które w dłoniach formujemy na kształtne kuleczki.

Pączki układamy na blaszce do pieczenia, zachowując większe odstępy i odkładamy na 30 minut do wyrośnięcia.

W głębszym garnku rozgrzewamy olej (powinien mieć temperaturę około 175-180 stopni) i smażymy pączki na złoty kolor z obu stron. Następnie łyżką cedzakową przenosimy je na ręcznik papierowy, aby usunąć nadmiar tłuszczu.

Budyń waniliowy:

odlewamy szklankę mleka, w której rozpuszczamy budynie. Pozostałe mleko, masło i cukier zagotowujemy, następnie oddajemy rozpuszczone budynie i intensywnie mieszamy, aby nie powstały grudki. Gotowy budyń waniliowy odkładamy do ostudzenia.

Pączki z budyniem:

w każdym pączku robimy dziurkę za pomocą łyżeczki/noża (wąskiej części). Do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdki przekładamy budyń i nadziewamy pączki.

Gotowe smakołyki możemy oprószyć cukrem pudrem.

Uwaga! Jeśli mamy drożdże suszone to używamy następującego przelicznika: 50g drożdży świeżych = 14g drożdży suszonych)

Smacznego!

Udostępnij naShare on FacebookPin on Pinterest

jeden komentarz “Pączki z budyniem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

10 × 1 =

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie TipCapital TipCapital