Podkarpackie kotleciki ziemniaczane

 

(czas przygotowania 60 minut, przepis na 3 porcje)

Podkarpackie kotleciki ziemniaczane to klasyczne, proste i niezwykle smaczne danie. Oryginalnie przygotowuje je się bez panierki, ale z odrobiną chrupkości smakują równie wyśmienicie!

Składniki:

  • 8 ziemniaków
  • 1 cebula
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 1.5 łyżki masła
  • sól
  • pieprz
  • szczypta pieprzu ziołowego
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle na złoty kolor. Odkładamy do ostudzenia.

Ziemianki obieramy, gotujemy do miękkości i przeciskamy przez praskę lub mielimy. W większej misce mieszamy ziemniaki, cebulę, żółtka jaj, mąkę, śmietanę, sól, pieprz, szczyptę pieprzu ziołowego.

Białka ubijamy na sztywną pianę i powoli, delikatnie łączymy łyżką z masą ziemniaczaną.

Następnie formujemy niewielki kotleciki ziemniaczane, które obtaczamy w bułce tartej.

W głębszym garnku rozgrzewamy mocno olej i smażymy podkarpackie kotleciki na złoty kolor z obu stron. Gdy będą gotowe przenosimy je za pomocą łyżki cedzakowej na ręcznik papierowy, aby usunąć nadmiar tłuszczu.

Podkarpackie kotleciki ziemniaczane podajemy ze śmietaną, maślanką lub kefirem.

Smacznego!

Udostępnij naShare on FacebookPin on Pinterest

5 komentarzy “Podkarpackie kotleciki ziemniaczane

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

89 + = 94

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie TipCapital TipCapital