Quesadilla z serem

 

(czas przygotowania 20 minut, przepis na dwie porcje)

Quesadilla to bardzo proste danie meksykańskie, które możemy przygotować z różnymi nadzieniami. Dzisiaj zapraszamy na prostą wersję z serem i warzywami 🙂

Składniki:

  • 4 tortille o średnicy ok 20 cm
  • 300g żółtej mozzarelli
  • 1 czerwona cebula
  • 200g kukurydzy konserwowej
  • 1 czerwona papryka
  • 1 ząbek czosnku
  • oregano
  • ostra papryka
  • sól
  • pieprz
  • masło

Przygotowanie:

cebulę siekamy w piórka, a paprykę w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy cebulę, gdy się zarumieni dodajemy paprykę i czosnek. Podsmażamy przez chwilę. Ściągamy z ognia, dodajemy kukurydze i całość doprawiamy do smaku oregano, ostrą papryką, solą i pieprzem.

Na patelni rozgrzewamy masło, układamy jeden placek tortilli, wykładamy na niego połowę warzyw, posypujemy połową startego sera i przykrywamy drugim plackiem tortilli. Podsmażamy przez chwilę. Gdy dolna tortilla się zarumieni, przekładamy quesadillę na drugą stronę, ponownie podsmażamy do zarumienienia.

Czynność powtarzamy aby otrzymać drugą porcję (lub jeśli mamy dwie patelnie możemy robić to jednocześnie).

Quesadilla z serem najlepiej smakuje podawana z ostrą salsą i świeżą kolendrą (lub szczypiorkiem). Oczywiście przed podaniem kroimy ją na trójkąty!

Uwaga! Możemy także samodzielnie przygotować tortille – przepis tutaj!

Uwaga! Aby przełożyć quesadillę na drugą stronę najlepiej pomóc sobie dużym talerzem, który przykładamy od góry i całość obracamy.

Smacznego!

Udostępnij naShare on FacebookPin on Pinterest

jeden komentarz “Quesadilla z serem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

91 ÷ = 13

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie TipCapital TipCapital