Pulpeciki w sosie pomidorowym
 
                Normalny
 
                Przystępny
Smaki dzieciństwa czyli pulpeciki w sosie pomidorowym, któż ich nie lubi? 🙂 Najlepiej smakują z tłuczonymi ziemniaczkami!
|  |   0 z 5 (0 głosów) | |
|   0 z 5 (0 głosów) | ||
|   | Przygotowanie | 
| 1 h | 
|  | |
| Przygotowanie | 1 h | 
SKŁADNIKI:
|   | Porcje | 
| 4 | 
Pulpeciki:
- mięso mielone wieprzowe (najlepiej łopatka) - 500 g 
- jajko - 1 sztuka 
- cebula - 1 sztuka 
- bułka tarta - 1 łyżka 
- czosnek (ząbki) - 1 sztuka 
- sól 
- pieprz 
- olej do smażenia 
Sos pomidorowy:
- bulion/rosół - 150 ml 
- passata pomidorowa - 300 ml 
- czosnek (ząbki) - 2 sztuki 
- oregano 
- sól 
- pieprz 
PRZYGOTOWANIE
Pulpeciki:
Cebulę przepuszczamy przez maszynkę do mielenia lub ścieramy na najdrobniejszych oczkach tarki. Czosnek przeciskamy przez praskę. Przekładamy do większej miski.
Dodajemy mięso mielone, bułkę tartą, jajko, sól i pieprz do smaku.
Powstałą masę wyrabiamy przez 5 minut. Jeśli mięso na pulpeciki będzie zbyt rzadkie możemy dodać trochę więcej bułki tartej.
Na patelni rozgrzewamy olej. Formujemy pulpeciki i smażymy je na rumiany kolor z obu stron.
Pulpeciki w sosie pomidorowym:
Do zarumienionych pulpecików dolewamy bulion.
Gotujemy 10 minut pod przykryciem, następnie dodajemy passatę pomidorową, przeciśnięty przez praskę czosnek i gotujemy 10 minut.
Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem, oregano i gotujemy jeszcze 5 minut, aby sos się bardziej zredukował.
Pulpeciki z sosem pomidorowym podajemy z kaszą lub ziemniakami i ulubioną surówką.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
 
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!





 
         
                
             
                
             
            