Pulpeciki w sosie pomidorowym

 

(czas przygotowania 60 minut, przepis na 4 porcje)

Smaki dzieciństwa czyli pulpeciki w sosie pomidorowym, któż ich nie lubi? 🙂 Najlepiej smakują z tłuczonymi ziemniaczkami!

Składniki

pulpeciki:

  • 500g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • olej rzepakowy do smażenia

sos pomidorowy:

  • 150 ml bulionu/rosołu
  • 300 ml passaty pomidorowej
  • 2 ząbki czosnku
  • oregano
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

pulpeciki:

cebulę przepuszczamy przez maszynkę do mielenia lub ścieramy na najdrobniejszych oczkach tarki. Czosnek przeciskamy przez praskę. Przekładamy do większej miski. Dodajemy mięso mielone, bułkę tartą, jajko, sól i pieprz do smaku. Powstałą masę wyrabiamy przez 5 minut. Jeśli mięso na pulpeciki będzie zbyt rzadkie możemy dodać trochę więcej bułki tartej.

Na patelni rozgrzewamy olej. Formujemy pulpeciki i smażymy je na rumiany kolor z obu stron.

Pulpeciki w sosie pomidorowym:

do zarumienionych pulpecików dolewamy bulion. Gotujemy 10 minut pod przykryciem, następnie dodajemy passatę pomidorową, przeciśnięty przez praskę czosnek i gotujemy 10 minut. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem, oregano i gotujemy jeszcze 5 minut, aby sos się bardziej zredukował.

Pulpeciki z sosem pomidorowym podajemy z kaszą lub ziemniakami i ulubioną surówką.

Smacznego!

Udostępnij naShare on FacebookPin on Pinterest

jeden komentarz “Pulpeciki w sosie pomidorowym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

55 + = 63

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie TipCapital TipCapital