Placki kimchi

 

(czas przygotowania 30 minut, przepis na 4 porcje)

V Ten przepis jest bez mleka

Placki kimchi to koreańska potrawa, która jest orientalna w smaku i naprawdę pyszna! A przy okazji to ciekawa odmiana dla naszych placków ziemniaczanych 🙂

Składniki:

  • 1.5 szklanki kiszonych warzyw kimchi
  • 1.5 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki soku kimchi
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 0.5 szklanki wody gazowanej
  • 2 łyżeczki startego imbiru
  • 2 łyżeczki sezamu
  • garść szczypioru
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

sezam prażymy na suchej patelni na złoty kolor. Szczypior siekamy lub kroimy wzdłuż na paseczki.

Wszystkie składniki na placki kimchi umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, a jeśli mamy ochotę to także sosem sojowym.

Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy placki na złoty kolor z obu stron.

Placki kimchi najlepiej smakują podawane z orientalnymi sosami!

Smacznego!

Udostępnij naShare on FacebookPin on Pinterest

2 komentarzy “Placki kimchi

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

5 + 3 =

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie TipCapital TipCapital