Bezglutenowa babka czekoladowa

 

(czas przygotowania 5 minut, czas pieczenia 35 minut, porcja na foremkę 20cm)

V Ten przepis jest bez jajek

V Ten przepis jest bez mleka

V Ten przepis jest bez glutenu

Ten przepis to prawdziwy HIT! Bezglutenowa babka czekoladowa, która nie zawiera również mleka zwierzęcego i jajek. Jednym słowem idealna dla alergików, osób z nietolerancjami jak i wegan, a przy okazji jest naprawdę pyszna!

Składniki:

  • 2 szklanki mąki bezglutenowej (uniwersalnej)
  • 1,5 szklanki mleka sojowego
  • 4 łyżki kakao
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 3 łyżeczki aromatu pomarańczowego

Przygotowanie:

w większej misce łączymy mleko sojowe z octem i odstawiamy na chwilę. Następnie dodajemy olej i aromat, mieszamy. Do drugiej miski przesiewamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę, na koniec dodajemy cukier i wszystko mieszamy.

Całość łączymy z mlekiem sojowy. Robimy to dosyć szybko za pomocą łyżki lub rózgi – tylko do połączenia składników. Nie używamy miksera! Ciasto przelewamy do formy na babkę.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (termoobieg). Babkę pieczemy 35 minut, po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy jest gotowa – jeśli nie to dopiekamy.

Bezglutenowa babka czekoladowa możemy być podawana z owocami, oprószona cukrem pudrem lub polana lukrem!

Smacznego!

Udostępnij naShare on FacebookPin on Pinterest

jeden komentarz “Bezglutenowa babka czekoladowa

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

5 + 3 =

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie TipCapital TipCapital