Paprykowo-imbirowa pierś z kurczaka

 

(czas przygotowania 15 minut, przepis na 2 porcje)

V Ten przepis jest bez jajek

V Ten przepis jest bez mleka

V Ten przepis jest bez glutenu

Paprykowo-imbirowa pierś z kurczaka to pomysł na prosty, szybki i pyszny obiad! A z dodatkiem lekkiej sałatki – również wiosenny 🙂

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka zagrodowego
  • 0.5 łyżeczki imbiru
  • 0.5 łyżeczki ostrej papryki
  • 0.5 łyżeczki wędzonej papryki
  • 0.5 łyżeczki kurkumy
  • 0.5 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 0.5 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • 3 łyżki oleju rzepakowego

Przygotowanie:

piersi z kurczaka myjemy, oczyszczamy, osuszamy ręcznikiem papierowym i rozbijamy tłuczkiem alby były cieńsze. Wszystkie przyprawy łączymy w miseczce z olejem i powstałą marynatą nacieramy kurczaka. Mięso odstawiamy do marynowania na godzinę.

Kurczaka smażymy na rozgrzanej patelni (pod przykryciem) po 5 minut z każdej strony. Oczywiście jeśli nasze filety są cieniutkie to skracamy czas, a jeśli grube – wydłużamy.

Paprykowo-imbirowa pierś z kurczaka najlepiej smakuje serwowana z lekką sałatką i pieczonymi ziemniakami!

Uwaga! Jeśli się spieszymy możemy skrócić czas marynowania lub w ogóle go pominąć.

Smacznego!

Udostępnij naShare on FacebookPin on Pinterest

6 komentarzy “Paprykowo-imbirowa pierś z kurczaka

  1. Na tygodniu wybieram najczęściej takie lekkie oraz proste potrawy. Pracujemy w pracy siedzącej tak wiec nie mam ochoty na nic tłustego. Jednocześnie nie mam czasu na to aby spędzać w kuchni długie godziny Na weekendy lubie przygotować coś bardziej skomplikowanego jednak na tygodniu preferuję potrawy, ktore mogę przygotowac szybko oraz bezproblemowo w krótkim czasie.

    Nie miałam pomysłu na dzisiejszy obiad ale już mam. Na pewno przygotuję tę pierś!

     

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

4 ÷ = 1

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie TipCapital TipCapital