Mus czekoladowy z aquafaby

 

(15 minut, przepis na 6 porcji)

V Ten przepis jest bez jajek

V Ten przepis jest bez glutenu

Mus czekoladowy z aquafaby to idealna opcja nie tylko dla wegan, ale także osób lubiących puszyste i delikatne desery 🙂 Nam najbardziej smakuje wersja z aromatem pomarańczowym, ale z miętowym czy migdałowym też jest pysznie!

Składniki:

200ml aguafaby

200 g gorzkiej czekolady

2 łyżki cukru pudru

aromat pomarańczowy

szczypta soli

Przygotowanie:

czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej z kilkoma kroplami aromatu pomarańczowego. Odstawiamy do ostudzenia.

Aquafabę ubijamy ze szczyptą soli na puszystą pianę, stopniowo dodając cukier puder. Powinno to trwać około 5-6 minut.

Wyłączamy mikser i łyżką lub szpatułką mieszamy pianę z przestudzoną czekoladą (powinna być płynna, ale tylko delikatnie ciepła!), mus przekładamy do miseczek lub pucharków i chłodzimy 1-2h w lodówce.

Gotowy mus czekoladowy z aquafaby podajemy sam, z owocami lub konfiturą!

Uwaga! Aquafaba to inaczej woda po odsączeniu ciecierzycy, którą znajdziemy w puszkach, słoiczkach, kartonikach z ciecierzycą!

Smacznego!

Udostępnij naShare on FacebookPin on Pinterest

2 komentarzy “Mus czekoladowy z aquafaby

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

32 ÷ = 4

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie TipCapital TipCapital