Puszyste japońskie nalesniki

 

(czas przygotowania 20 minut, porcja dla 2 osób)

Japońskie naleśniki znane także jako fluffy pancakes to ostatnio HIT internetu! Wychodzą pyszne, puszyste, robi je się prosto i szybko – polecamy spróbować 🙂

Składniki:

  • 2 jajka
  • 25 ml mleka
  • 35g mąki
  • 10 ml oleju
  • 40 g cukru
  • 1 łyżeczka likieru pinacolada
  • olej do smażenia
  • foremki do pancakes

Przygotowanie:

do miski wbijamy żółtka, dodajemy mleko, mąkę, olej i całość ucieramy trzepaczką do połączenia składników. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier, a pod koniec likier. Masę białkową bardzo delikatnie łączymy z masą z żółtek, aby nie utracić puszystości.

Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju, układamy foremki do pancakes i wykładamy naszą masę. Patelnię przykrywamy i smażymy nasze japońskie naleśniki na małym ogniu (jest to bardzo istotne, aby się nie przypaliły) do momentu, aż na górze nie pojawią się bąbelki. Wtedy przekładamy je na drugą stronę i smażymy do zarumienienia.

Japońskie naleśniki podajemy z owocami, czekoladą lub ulubionymi sosami!

Uwaga! 1. Podczas smażenia fluffy pancakes podrosną, dlatego nie wypełniamy foremki do samego końca.

  1. Czas smażenia zależy od wysokości naleśników jaką chcemy osiągnąć – możemy dać mniej masy, wtedy będą niższe lub dać więcej aby wyrosły wyższe.
  2. Jeśli nie mamy odpowiednich foremek to możemy zrobić ranty z papieru do pieczenia i skleić je taśmą klejącą.
  3. Jeśli nie mamy likieru pinacolada możemy dodać inny lub zastąpić go esencją waniliową.

Smacznego!

Udostępnij naShare on FacebookPin on Pinterest

3 komentarzy “Puszyste japońskie nalesniki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

7 × = 7

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie TipCapital TipCapital