Ciasto z patelni


x

Łatwy

Tani


Ciasto z patelni to niekwestionowany HIT – robi się je kilka minut i sprawdzi się w sytuacjach awaryjnych 🙂 Smakiem przypomina babkę, więc na Wielkanoc jak znalazł! A dzięki dodatkom – czekoladzie, esencji waniliowej/pomarańczowej, owocom, orzechom, polewie, posypce możemy dowolnie zmieniać smak ciasta!

0 z 5 (0 głosów)

0 z 5 (0 głosów)

Przygotowanie
35 min
Przygotowanie 35 min

SKŁADNIKI:

Porcje
10

  • jajka - 4 sztuki

  • proszek od pieczenia - 2 łyżeczki

  • masło - 200 g

  • cukier - 1 szklanka

  • mąka pszenna - 1 szklanka

  • mąka ziemniaczana - 1 szklanka

  • esencja waniliowa - 1/2 łyżeczki

  • olej

  • dodatki (opcjonalnie, wedle uznania)

PRZYGOTOWANIE

Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy stopniowo masło.

Gdy składniki się połączą dodajemy powoli mąkę pszenną, ziemniaczana, proszek do pieczenia i esencję waniliową.

Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Na koniec możemy dodać np. rodzynki lub inne dodatki i wmieszać łyżką.

Na patelni o średnicy około 18 cm rozgrzewamy olej, przelewamy ciasto i smażymy na małym ogniu do tak zwanego suchego patyczka.

Czas smażenia to około 30 minut, jeśli jesteśmy niecierpliwi to możemy przewrócić ciasto na drugą stronę (wtedy czas się skróci).

Ciasto z patelni podajemy oprószone cukrem pudrem lub z polewą czekoladową!


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.