Ciasto z patelni

 

(czas przygotowania 5 minut, czas smażenia 30 minut, porcja dla 8 osób)

Ciasto z patelni to niekwestionowany HIT – robi się je kilka minut i sprawdzi się w sytuacjach awaryjnych 🙂 Smakiem przypomina babkę, więc na Wielkanoc jak znalazł! A dzięki dodatkom – czekoladzie, esencji waniliowej/pomarańczowej, owocom, orzechom, polewie, posypce możemy dowolnie zmieniać smak ciasta!

Składniki:

  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kostka masła (miękkiego)
  • 1 szklanka cukru
  • 1szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 5 kropel esencji waniliowej
  • olej rzepakowy
  • opcjonalnie dodatki

Przygotowanie:

jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy stopniowo masło. Gdy składniki się połączą dodajemy powoli mąkę pszenną, ziemniaczana, proszek do pieczenia i esencję waniliową. Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Na koniec możemy dodać np. rodzynki lub inne dodatki i wmieszać łyżką.

Na patelni o średnicy około 18 cm rozgrzewamy olej, przelewamy ciasto i smażymy na małym ogniu do tak zwanego suchego patyczka. Czas smażenia to około 30 minut, jeśli jesteśmy niecierpliwi to możemy przewrócić ciasto na drugą stronę.

Ciasto z patelni podajemy oprószone cukrem pudrem lub z polewą czekoladową!

Smacznego!

Udostępnij naShare on FacebookPin on Pinterest

8 komentarzy “Ciasto z patelni

    • Niektórzy nie mają piekarnika, albo akurat się zepsuł. Warto czasami poeksperymentować w kuchni 😉

       

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

91 ÷ 91 =

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie TipCapital TipCapital