Karmelizowane banany

 

(czas przygotowania przepis 15 minut, na 4 porcje)

V Ten przepis jest bez jajek

V Ten przepis jest bez glutenu

Karmelizowane banany mają obłędny smak – zarówno na słodko jak i z lekko słonym karmelem! Komponują się idealnie z naleśnikami, placuszkami i racuchami – zapraszamy 🙂

Składniki:

  • 4 banany
  • 3/4 szklanki cukru brązowego
  • 4 łyżki masła
  • 5 łyżek wody
  • sól (opcjonalnie)

Przygotowanie:

banany obieramy i kroimy w większe plastry. Na patelni z grubszym dnem rozpuszczamy cukier z wodą (na małym ogniu) i doprowadzamy do wrzenia. Gdy zacznie tworzyć się karmel dodajemy masło, cały czas mieszamy do połączenia składników. Jeśli chcemy uzyskać słony karmel to dodajemy szczyptę soli i ponownie mieszamy. Do karmelu wkładamy banany i karmelizujemy je około 5-6 minut do zarumienienia.

Karmelizowane banany podajemy jako dodatek do naleśników, placuszków lub lodów!

Smacznego!

Udostępnij naShare on FacebookPin on Pinterest

jeden komentarz “Karmelizowane banany

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

+ 68 = 76

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie TipCapital TipCapital