Karmelizowane banany


x

Łatwy

Tani

Bezglutenowe

Bez jajek


Karmelizowane banany mają obłędny smak – zarówno na słodko jak i z lekko słonym karmelem! Komponują się idealnie z naleśnikami, placuszkami i racuchami – zapraszamy 🙂

0 z 5 (0 głosów)

0 z 5 (0 głosów)

Przygotowanie
15 min
Przygotowanie 15 min

SKŁADNIKI:

Porcje
4

  • banany - 4 sztuki

  • brązowy cukier - 3/4 szklanki

  • masło - 4 łyżki

  • woda - 5 łyżek

  • sól (opcjonalnie) - 1 szczypta

PRZYGOTOWANIE

Banany obieramy i kroimy w większe plastry.

Na patelni z grubszym dnem rozpuszczamy cukier z wodą (na małym ogniu) i doprowadzamy do wrzenia.

Gdy zacznie tworzyć się karmel dodajemy masło, cały czas mieszamy do połączenia składników.

Jeśli chcemy uzyskać słony karmel to dodajemy szczyptę soli i ponownie mieszamy.

Do karmelu wkładamy banany i karmelizujemy je około 5-6 minut do zarumienienia.

Karmelizowane banany podajemy jako dodatek do naleśników, placuszków lub lodów!


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.