Francuska brioszka (brioche)

 

(czas przygotowania 45 minut, czas pieczenia 45 mniut, porcja dla 5 osób)

Francuska brioszka czy też brioche to przepyszna, maślana i delikatna bułka, która idealnie smakuje z masłem, dżemem lub kremem czekoladowym 🙂

Składniki:

  • 500g mąki pszennej
  • 25g drożdży świeżych
  • 60ml ciepłego mleka
  • 6 jajek
  • 300g masła
  • 50g cukru
  • szczypta soli

dodatkowo:

  • masło do wysmarowania formy
  • żółtko jajka
  • 2 łyżki mleka

Przygotowanie:

w miseczce mieszamy ciepłe mleko, drożdże i łyżeczkę cukru. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.

Do większej miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka, szczyptę soli, rozczyn drożdżowy i wyrabiamy ciasto przez 10 minut.

Masło mieszamy z cukrem, po kawałku dodajemy do ciasta i wyrabiamy przez około 10-12 minut, do momentu aż ciasto będzie elastyczne i błyszczące. Następnie przykrywamy je ściereczką i odkładamy na 120 minut w ciepłe miejsce bez przeciągów.

Po tym czasie zagniatamy je szybko, przykrywamy i wkładamy do lodówki na całą noc (około 8-10h).

Formę smarujemy masłem i przekładamy ciasto. Brioche smarujemy roztrzepanym żółtkiem z mlekiem i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce bez przeciągów na 75 minut.

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Francuska brioszka powinna być pieczona 15 minut, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 170 stopni i dopiekamy ją przez 30 minut. Bułkę studzimy w formię przez 10 minut, a następnie na kratce piekarnika.

Francuska brioszka najlepiej smakuje z masłem lub dżemem!

Uwaga! Jeśli posiadamy mikser z odpowiednimi końcówkami do ciasta drożdżowego to nie musimy zagniatać brioszki ręcznie.

Jeśli mamy drożdże suszone to przyjmujemy przelicznik 25g drożdży świeżych = 7g suszonych.

Smacznego!

Udostępnij naShare on FacebookPin on Pinterest

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

83 ÷ = 83

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie TipCapital TipCapital