Blok czekoladowy z 5 składników

 

(czas przygotowania 15 minut, przepis na 5 porcji)

Bardzo prosty w przygotowaniu, jednym kojarzy się z dzieciństwem, inni uważają go za kulinarny relikt PRLu, a dla nas to po prostu pyszny deser! Zapraszamy na blok czekoladowy 🙂

Składniki:

  • 300g herbatników
  • 200g gorzkiej czekolady
  • 100g mlecznej czekolady
  • 100g masła
  • 130ml śmietanki kremówki 36%

Przygotowanie:

w rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy kremówkę i chwilę podgrzewamy na małym ogniu, często mieszając. Następnie dodajemy połamaną na kawałki czekoladę gorzką i mleczną. Całość podgrzewamy do momentu połączenia składników i utworzenia sosu czekoladowego.

Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i na spód wylewamy około 1/4 sos czekoladowego, zaś na nim układamy herbatniki i ponownie zalewamy sosem. Czynność powtarzamy do wykończenia składników.

Blok czekoladowy owijamy szczelnie folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 12h, aczkolwiek czasami potrzebny jest dłuższy czas oczekiwania.

Zastygnięty blok czekoladowy kroimy na porcje i podajemy sam lub z dodatkiem lodów.

Smacznego!

Udostępnij naShare on FacebookPin on Pinterest

4 komentarzy “Blok czekoladowy z 5 składników

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

67 + = 72

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie TipCapital TipCapital