Babka drożdżowa

 

(czas przygotowania 180 minut, czas pieczenia 25 minut, przepis na 12 porcji)

Wielkanoc bez drożdżowej baby? Nie ma opcji! Zapraszamy na nieskomplikowany przepis na ten pyszny deser, który z pewnością Was zachwyci 🙂

Składniki:

  • 500g mąki pszennej
  • 21g suchych drożdży
  • 120g masła
  • 250ml mleka
  • 6 żółtek
  • 1 całe jajko
  • 0.5 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli

dodatkowo:

  • rodzynki (opcjonalnie)
  • 150g czekolady mlecznej
  • 3 łyżki mleka
  • 50g czekolady białej
  • masło
  • bułka tarta

Przygotowanie:

masło roztapiamy i odstawiamy do ostygnięcia. Do miseczki wbijamy jajko, dodajemy żółtka i wszystko roztrzepujemy. Mąkę mieszamy z drożdżami i dodajemy jajka, mleko, cukier, ekstrakt, szczyptę soli i wyrabiamy ciasto. Po około 2-3 minutach dodajemy przestudzone masło i wyrabiamy ciasto drożdżowe przez 10 minut. Finalnie powinno być elastyczne i błyszczące. Większą miskę oprószamy mąką, przekładamy do niej ciasto, przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce bez przeciągów na 75 minut.

Po tym czasie ciasto ponownie zagniatamy przez około 5 minut (możemy wtedy dodać rodzynki jeśli ich używamy). Dużą formę do babki lub 2 mniejsze smarujemy tłuszczem, posypujemy bułką tartą i przekładamy ciasto. Odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na około 75 minut.

Uwaga! Babka drożdżowa podwoi swoją objętość, więc nie wypełniamy więcej niż 1/3 formy!

Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Babkę drożdżową pieczemy 25 minut, przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem czy jest upieczona, w razie potrzeby dopiekamy. Ciasto studzimy pierwsze 5 minut w formie, a następnie bez niej na kratce piekarnika.

Uwaga! Czas pieczenia może być trochę dłuższy lub krótszy w zależności od tego czy pieczemy jedną dużą babkę czy kilka mniejszych!

Czekoladę mleczną roztapiamy w kąpieli wodnej z mlekiem, polewamy ostudzoną babkę. Gdy polewa zastygnie, w kąpieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę i ponownie ozdabiamy ciasto.

Babka drożdżowa może być także podawana z lukrem zamiast czekolady!

Smacznego!

Udostępnij naShare on FacebookPin on Pinterest

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

92 ÷ = 23

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie TipCapital TipCapital