Ciasteczka owsiane z żurawiną

 

(czas przygotowania 20 minut, czas pieczenia 15 minut, przepis na około 30 ciasteczek)

Ciasteczka owsiane z żurawiną to pyszna i sycąca przekąska oraz deser 🙂 I z pewnością zdrowsza niż zwykły baton – zapraszamy!

Składniki:

  • 100g suszonej żurawiny
  • 30g migdałów bez skórki
  • 200g masła
  • 300g płatków owsianych błyskawicznych
  • 2 jajka
  • 160g miodu (może być cukier brązowy)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki mąki razowej
  • esencja waniliowa

Przygotowanie:

żurawinę i migdały siekamy na mniejsze kawałki. Następnie mieszamy je z mąką, proszkiem do pieczenia i płatkami owsianymi.

W misie miksera umieszczamy miękkie masło, kilka kropel esencji waniliowej i miód – miksujemy około 3 minuty. Po tym czasie dodajemy jajka i miksujemy tylko do połączenia składników. Wyłączamy mikser i do masy maślanej dodajemy mieszankę z płatkami owsianymi. Całość mieszamy łyżką, a następnie formujemy ciasteczka (mokrymi dłońmi), które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka owsiane z żurawiną przykrywamy folią spożywczą i wykładamy do lodówki na 60 minut (jeśli bardzo nam się spieszy możemy ten krok pominąć).

Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni (funkcja termoobieg). Ciasteczka pieczemy 12-15 minut (w zależności od ich wielkości) i studzimy na blaszce.

Ciasteczka owsiane z żurawiną podajemy gdy są wystudzone (wtedy się nie kruszą)!

Smacznego!

Udostępnij naShare on FacebookPin on Pinterest

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

79 − = 74

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie TipCapital TipCapital