Zakwas na żurek

 

(czas przygotowania 5 minut, z tej ilości zakwasu przygotujemy żurek dla 4 osób)

V Ten przepis jest bez jajek

V Ten przepis jest bez mleka

Większość z nas jest przyzwyczajona, że zakwas na żurek kupuje się w sklepie, a szkoda bo zrobienie go samodzielnie jest proste! Przy okazji mamy pewność, że nie ma sztucznych dodatków, ani nie był przechowywany w plastikowej butelce 🙂

Składniki:

  • 5 łyżek mąki żytniej (typ 2000)
  • 600ml przegotowanej wody
  • 5 ząbków czosnku
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 5 listków laurowych

Przygotowanie:

w czystym słoiku umieszczamy mąkę żytnią, obrane ząbki czosnku, ziele angielskie, liście laurowe i całość zalewamy zimną, przegotowaną wodą. Wszystkie składniki mieszamy, przykrywamy słoik gazą i zostawiamy w ciepłym miejscu (np. na blacie w kuchni).

Zakwas na żurek mieszamy codziennie, po około 4 dniach powinien być lekko kwaskowy i ładnie pachnieć. Standardowo zakwas jest gotowy po 5-6 dniach, ale jeśli chcemy przyśpieszyć ten proces możemy dodać łyżkę kwasu z ogórków.

Gotowy zakwas na żurek przelewamy do butelki lub słoika (odcedzając czosnek, ziele angielskie i liście laurowe), zakręcamy i przechowujemy w lodówce.

Uwaga! Zakwas próbujemy za każdym razem gdy go mieszamy bo może być gotowy szybciej (np. jeśli jest bardzo ciepło na dworze). Prawidłowo powinien mieć kwaskowy smak i ładnie pachnieć!

Zakwas na żurek możemy przechowywać w lodówce około tygodnia.

Z podanej porcji przygotujemy żurek dla 4 osób.

Smacznego!

Udostępnij naShare on FacebookPin on Pinterest

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

27 ÷ = 3

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie TipCapital TipCapital