Sernik klasyczny

 

(czas przygotowania 20 minut, czas pieczenia 60 minut, przepis na 16 porcji)

V Ten przepis jest bez glutenu

Sernik klasyczny to po prostu… klasyka! Ale za to jaka pyszna! Zapraszamy 🙂

Składniki:

  • 1kg mielonego twarogu
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 6 jajek
  • 250g masła (temp. pokojowa)
  • 0.5 szklanki cukru z prawdziwą wanilią
  • 2/3 szklanki śmietanki kremówki
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 1/3 łyżeczki esencji waniliowej
  • szczypta soli

Przygotowanie:

żółtka oddzielamy od białek. W misie miksera umieszczamy miękkie masło i ubijamy je na puszystą masę.  W międzyczasie dodajemy po łyżce cukier puder, cukier z wanilią oraz pojedynczo żółtka. Gdy składniki połączą się w gładką masę, zmniejszamy obroty miksera, dodajemy ser, esencję waniliową, a następnie stopniowo kremówkę oraz mąkę ziemniaczaną (dajemy 5 płaskich łyżek, nie kopiatych). Miksujemy do połączenia składników.

Białka ubijemy na sztywno ze szczyptą soli, następnie delikatnie, łyżką łączymy je z masą serową.

Formę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy masę.

Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni. Sernik klasyczny pieczemy 60 minut, następnie wyłączamy piekarnik i studzimy go przy uchylonych drzwiczkach.

Gotowy sernik podajemy oprószony cukrem pudrem!

Uwaga! Przepis jest na formę 26cm! Jeśli nie mamy cukru z prawdziwą wanilią to możemy użyć zwykłego i dodać kilka kropel więcej esencji waniliowej.

Smacznego!

Udostępnij naShare on FacebookPin on Pinterest

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

10 × 1 =

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie TipCapital TipCapital