Domowy budyń waniliowy

 

(czas przygotowania 10 mniut, przepis na 3 porcje)

V Ten przepis jest bez glutenu

Kupujesz gotowy budyń waniliowy bo zrobienie domowego wydaje Ci się trudne lub czasochłonne? Nic z tych rzeczy! Domowy budyń waniliowy zrobisz w dosłownie kilka minut – zapraszamy!

Składniki:

  • 2 szklanki mleka
  • 1 łyżka masła
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3.5 łyżki cukru z prawdziwą wanilią

Przygotowanie:

żółtka oddzielamy od białek (robimy to starannie, aby uniknać białka w budyniu). W garnku umieszczamy żółtka, cukier z wanilią, masło i jedną szklankę mleka. Wszystkie składniki mieszamy trzepaczką i podgrzewamy na małym ogniu do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.

Drugą szklankę mleka (w temperaturze pokojowej) mieszamy dokładnie z mąką ziemniaczaną (nie może być grudek).

Gdy mleko z cukrem zacznie się gotować dodajemy powoli zimne mleko z mąką, cały czas mieszając trzepaczką. Gdy budyń zgęstnieje ściągamy garnek z palnika.

Domowy budyń waniliowy przelewamy do szklanek/pucharków i podajemy na ciepło lub zimno z owocami, sokiem owocowym lub konfiturą.

Uwaga! Przed wlaniem chłodnego mleka z mąką ziemniaczaną warto jeszcze raz zamieszać, gdyż skrobia lubi osiadać na dnie!

Smacznego!

Udostępnij naShare on FacebookPin on Pinterest

jeden komentarz “Domowy budyń waniliowy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

71 − = 64

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie TipCapital TipCapital