Ciasto budyniowe z brzoskwiniami

 

(czas przygotowania 25 minut, czas pieczenia 55 minut, przepis na 12 porcji)

Ciasto budyniowe z brzoskwiniami to prosta i pyszna propozycja do kawki czy herbaty 🙂 Ciasto jest leciutkie, delikatne i sprawdzi się zarówno w ciepłe dni jak i jesienią czy zimą, ponieważ do przygotowania używamy brzoskwiń w zalewie!

Składniki

ciasto kruche:

  • 2.5 szklanki mąki pszennej
  • 250g zimnego masła
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli

masa budyniowa:

  • 80g budyniu waniliowego z cukrem (w proszku)
  • 8 białek
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1/3 łyżeczki esencji waniliowej
  • 1/2 szklanki oleju

dodatkowo: 500g brzoskwiń w zalewie

 

Przygotowanie

ciasto kruche:

na stolnicy umieszczamy mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder, szczyptę soli i zimne masło. Siekamy wszystko nożem, aż utworzą się grudki. Następnie dodajemy żółtka, śmietanę i zagniatamy ciasto. Gdy będzie miało jednolitą konsystencję, dzielmy je na dwie części, formujemy kule, zawijamy w folie spożywczą i umieszczamy w zamrażarce na 2h. Po tym czasie jedną część ciasta rozwałkowujemy i wykładamy nią nasmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia formę. Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni i pieczemy spód przez 18-20 minut w 190 stopniach (funkcja góra-dół bez termoobiegu).

Uwaga! Jeśli ciasto będzie bardzo suche możemy dodać więcej śmietany lub odrobinę wody.

Masa budyniowa:

białka ubijamy na sztywną pianę, zmieszamy obroty miksera i powoli dodajemy przesiany cukier puder, mąkę ziemniaczaną i budyń. Gdy składniki się połączą powoli dodajemy olej wraz z esencja waniliową. Miksujemy około minutę.

Na spód (przestudzony) wykładamy masę budyniową, układamy kawałki brzoskwiń i całość posypujemy startą drugą częścią ciasta.

Ciasto budyniowe z brzoskwiniami pieczemy ponownie w 190 stopniach (funkcja góra-dół bez termoobiegu) około 35 minut, po tym czasie sprawdzamy czy się zarumieniło, w razie potrzeby dopiekamy 5 minut.

Gotowe ciasto z masą budyniową serwujemy oprószone cukrem pudrem.

Uwaga! Ubita masa budyniowa powinna być sztywna, w innym wypadku może opaść podczas pieczenia.

Przepis jest na formę o wymiarach 20x25cm.

Smacznego!

Udostępnij naShare on FacebookPin on Pinterest

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

8 × = 16

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie TipCapital TipCapital