Tacos z kurczakiem i mango

 

(czas przygotowania 30 minut, przepis dla 4 osób)

Tacos z kurczakiem i mango to przepyszne danie, które wręcz smakuje latem, wakacjami i słońcem! A przy okazji robi się je prosto i wygląda naprawdę fajnie 🙂

Składniki:

  • 8 małych placków tortilla
  • 2 piersi z kurczaka
  • 1/2 czerwonej papryki
  • czerwona kapusta
  • sałata lodowa
  • papryka w proszku
  • czosnek granulowany
  • sól
  • pieprz
  • olej rzepakowy

salsa mango:

  • 2 dojrzałe mango
  • 1/2 papryczki chili
  • 1/2 limonki
  • 1/2 cebuli
  • szczypta soli
  • garść listków kolendry (opcjonalnie)
  • opcjonalnie: ser, śmietana

Przygotowanie:

piersi z kurczaka oprószamy solą, pieprzem, czosnkiem i papryką i smażmy na rozgrzanej patelni po 5 minut z każdej strony (pod przykryciem).

Czerwoną paprykę kroimy w kostkę, kapustę szatkujemy, a sałatę rwiemy na mniejsze części.

Salsa mango:

mango obieramy i kroimy w kostkę, chili drobno siekamy, podobnie cebulę i kolendrę. Wszystkie składniki umieszczamy w misce, polewamy sokiem z limonki, oprószamy szczypta soli i mieszamy.

Tacos z kurczakiem i mango:

Placki tortilli podgrzewamy na suchej patelni lub w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Robimy to krótko, aby tortilla była ciepła, ale na tyle miękka aby dało się ją złożyć. Kurczaka kroimy w kostkę.

Na każdą tortille nakładamy sałatę, kapustę, kurczaka, paprykę czerwoną, salsę mango i składamy na pół.

Tacos często podawane są z serem, kawałkami awokado oraz kleksem śmietany. Możemy oczywiście rozważyć te dodatki jeśli mamy ochotę!

Tacos z kurczakiem i mango możemy serwować zarówno na ciepło jak i zimno.

Smacznego!

Udostępnij naShare on FacebookPin on Pinterest

jeden komentarz “Tacos z kurczakiem i mango

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

98 − 95 =

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie TipCapital TipCapital