Zupa krem z marchewki

 

(czas przygotowania 10 minut, czas gotowania 30 minut, przepis na 4 porcje)

V Ten przepis jest bez jajek

V Ten przepis jest bez glutenu

Marchewka wcale nie musi być koszmarem z dzieciństwa, jeśli się ją poda w pyszny sposób 🙂 Zupa krem z marchewki jest tego przykładem – wyrazista, niebanalna i aż chce się do niej wracać!

Składniki:

  • 1kg marchewki
  • 500g ziemniaków
  • 2 czerwone cebule
  • 150 ml śmietany
  • 1 szklanka soku pomarańczowego
  • 1 papryczka chilli
  • szczypta curry
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki masła

dodatkowo: grzanki, oliwa z oliwek

Przygotowanie:

cebule, ziemniaki, marchewki obieramy i kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy masło i smażymy cebulę, gdy się zarumieni dodajemy ziemniaki i marchewkę. Smażymy przez chwilę, mieszając. Całość zalewamy wodą (tylko tyle aby przykryło warzywa), dodajemy posiekane chilli, szczyptę curry i gotujemy, aż warzywa będą miękkie.

Odlewamy trochę wywaru, dodajemy śmietanę, dokładnie mieszamy za pomocą trzepaczki i wlewamy z powrotem do garnka wraz z sokiem pomarańczowym. Całość miksujemy na gładki krem i doprawiamy solą oraz pieprzem.

Zupa krem z marchewki najlepiej smakuje serwowana z grzankami lub uprażonymi na suchej patelni pestkami słonecznika i dyni, skropiona oliwą z oliwek.

Uwaga! Jeśli nie lubimy ostrych smaków możemy zrezygnować z papryczki chilli lub dać jej mniej. W razie potrzemy możemy zupę także dokwasić odrobina cytryny.

Smacznego!

Udostępnij naShare on FacebookPin on Pinterest

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

÷ 1 = 2

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie TipCapital TipCapital