Waniliowe profiterole

 

(czas przygotowania 30 minut, czas pieczenia 30 minut, przepis dla 4 osób)

Profiterole to przepyszne ciastka, które mają pochodzenie włosko-francuskie. Ich smak nie jest nam obcy, bo można go porównać do ptysiów, w zasadzie to nie różnią się od nich za wiele poza rozmiarem, ale i tak zdecydowanie warto spróbować! Profiterole prezentują się bardzo ładnie, a przy okazji nie mamy aż takich wyrzutów sumienia jak przy ptysiach bo ostatecznie zjadamy tylko małe ciasteczko 😉

 

Składniki:

ciasto parzone:

  • 125g masła
  • szklanka wody
  • 4 jajka
  • 1 szklanka mąki pszennej

masa waniliowa:

  • 1 opakowanie budyniu waniliowego (bez cukru) ok. 40g
  • 350 ml mleka
  • 40g cukru
  • 40g masła

dodatkowo: pół tabliczki (50g) czekolady, owoce, cukier puder

 

Przygotowanie

ciasto parzone:

w garnku zagotowujemy wodę z masłem. Do wrzątku dodajemy mąkę i energicznie mieszamy. Gdy ciasto będzie miało szklisty kolor – odstawiamy do ostygnięcia. Następnie miksujemy chłodne ciasto z jajkami. Blaszkę do pieczenia smarujemy tłuszczem, ew. wykładamy papierem do pieczenia. Za pomocą szprycy/worka cukierniczego wyciskamy ciasto parzone (w sporych odstępach). Pieczemy 25-30 minut w 200 stopniach.

Masa waniliowa:

odlewamy pół szklanki mleka, w której rozpuszczamy budyń. Pozostałe mleko, masło i cukier zagotowujemy, następnie oddajemy rozpuszczony budyń i intensywnie mieszamy, aby nie powstały grudki. Gotową masę waniliową odkładamy do ostudzenia.

Waniliowe profiterole:

w każdym profiterolu robimy dziurkę za pomocą łyżeczki/noża (wąskiej części). Do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdki przekładamy masę waniliową i nadziewamy ciastka.

Gotowe waniliowe profiterole serwujemy ozdobione rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą, oprószone cukrem pudrem, w towarzystwie owoców!

Smacznego!

Udostępnij naShare on FacebookPin on Pinterest

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

57 − = 56

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie TipCapital TipCapital