Błyskawiczne ciasteczka czekoladowe

 

(czas przygotowania 10 minut, czas pieczenia 10 minut, przepis na 25 ciastek)

Kruche, delikatne ciasteczka czekoladowe – któż ich nie lubi? Idealne na deser, a przy okazji robi je się naprawdę szybko i prosto! A składniki pewnie każdy znajdzie w swojej kuchni 🙂

Składniki:

  • 350g mąki
  • 200g masła
  • 100g drobnego cukru
  • 1 jajko
  • 2.5 łyżki kakao
  • 1/2 łyżeczki esencji waniliowej/rumowej
  • 50g czekolady deserowej
  • 2 łyżki mleka

Przygotowanie:

miękkie masło i cukier miksujemy do uzyskania jednolitej, jasnej masy. Następnie dodajemy jajko i esencję waniliową/rumową. Miksujemy do połączenia składników. Mąkę przesiewamy z kakao, dodajemy do masy, mieszamy. Masę przekładamy do szprycy z końcówką gwiazdki i wyciskamy ciasteczka w kształcie półkola, na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Ciasteczka czekoladowe pieczemy 10 minut, po tym czasie sprawdzamy i jeśli nie są zarumienione to dopiekamy jeszcze 2-3 minuty.

Uwaga! Masa na ciastka będzie dosyć gęsta, więc najlepiej użyć plastikowej lub metalowej szprycy z szerszą końcówką. Jeśli jednak mamy rękaw kuchenny z folii to lepiej użyć podwójnego!

Czekoladę rozpuszczamy z mlekiem w kąpieli wodnej i polewamy nią przestudzone ciasteczka czekoladowe.

Smacznego!

Udostępnij naShare on FacebookPin on Pinterest

jeden komentarz “Błyskawiczne ciasteczka czekoladowe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

÷ 10 = 1

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie TipCapital TipCapital