Gofry czekoladowe

 

(czas przygotowania 10 minut, czas pieczenia 3 minuty, przepis na 12 sztuk)

V Ten przepis jest bez mleka zwierzęcego

Tym razem ponownie stawiamy na wakacyjne smaki i zapraszamy na gofry czekoladowe! Są rewelacyjnie i sprawdzą się dla osób z nietolerancją laktozy, kazeiny bo można je zrobić na mleku roślinnym!

Składniki:

  • 1 banan
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki mleka owsianego
  • 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
  • 2.5 łyżki kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 oleju rzepakowego
  • szczypta soli

Przygotowanie:

żółtka oddzielamy od białek. W misce rozgniatamy widelcem banana, dodajemy mąkę, żółtka, mleko owsiane, cukier, kakao, proszek do pieczenia, olej i miksujemy do uzyskania gładkiej masy.

Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, następni szybko miksujemy z masą czekoladową – tylko do połączenia składników.

Rozgrzewamy gofrownicę. Jeśli nie jest teflonowa to możemy delikatnie ją natłuścić olejem. Wlewamy małe porcje ciasta i pieczemy około 3 minuty. Sprawdzamy i w razie potrzeby dopiekamy minutę-półtorej.

Gotowe gofry czekoladowe podajemy same lub z dodatkami, w towarzystwie kawki 🙂

Uwaga! Oczywiście możemy też użyć mleka zwierzęcego!

Smacznego!

Udostępnij naShare on FacebookPin on Pinterest

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

38 − 30 =

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie TipCapital TipCapital