Gofry czekoladowe


x

Łatwy

Tani

Bez nabiału


Tym razem ponownie stawiamy na wakacyjne smaki i zapraszamy na gofry czekoladowe! Są rewelacyjnie i sprawdzą się dla osób z nietolerancją laktozy, kazeiny bo można je zrobić na mleku roślinnym!

0 z 5 (0 głosów)

0 z 5 (0 głosów)

Przygotowanie Pieczenie Gotowe
10 min 3 min 13 min
Przygotowanie 10 min
Pieczenie 3 min
Gotowe 13 min

SKŁADNIKI:

Sztuki
12

  • banan - 1 sztuka

  • mąka pszenna - 1 szklanka

  • jajka - 2 sztuki

  • mleko owsiane - 3/4 szklanki

  • cukier z wanilią - 2 łyżki

  • kakao - 2 1/2 łyżki

  • proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki

  • olej - 1/3 szklanki

  • sól - 1 szczypta

PRZYGOTOWANIE

Żółtka oddzielamy od białek.

W misce rozgniatamy widelcem banana, dodajemy mąkę, żółtka, mleko owsiane, cukier, kakao, proszek do pieczenia, olej i miksujemy do uzyskania gładkiej masy.

Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, następni szybko miksujemy z masą czekoladową – tylko do połączenia składników.

Rozgrzewamy gofrownicę. Jeśli nie jest teflonowa to możemy delikatnie ją natłuścić olejem.

Wlewamy małe porcje ciasta i pieczemy około 3 minuty. Sprawdzamy i w razie potrzeby dopiekamy minutę-półtorej.

Gotowe gofry czekoladowe podajemy same lub z dodatkami, w towarzystwie kawki 🙂

Uwagi

Oczywiście możemy też użyć mleka zwierzęcego!


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.