Zdrowe Ferrero Rocher

 

(czas przygotowania 25 minut, przepis na 12 sztuk pralinek)

V Ten przepis jest bez jajek

V Ten przepis jest bez glutenu

Podobno ludzie dzielą się na tych, którzy uwielbiają Rafaello i zakochanych w Ferrero Rocher. My uwielbiamy jedne i drugie! Przepis na domowe Rafaello już macie, a dzisiaj zapraszamy na zdrową wersję Ferrero Rocher 🙂

Składniki:

  • 1 awokado (mocno dojrzałe)
  • 12 orzechów laskowych (całych)
  • 150g czekolady deserowej
  • 7 łyżek mąki migdałowej
  • 3 łyżki cukru pudru z ksylitolu/miodu
  • 3 łyżki mleka (może być roślinne)
  • 0.5 szklanki orzechów laskowych
  • opcjonalnie czekolada na polewę

Przygotowanie:

czekoladę łamiemy na kostki, dodajemy mleko i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do ostygnięcia. W misce umieszczamy obrane i pokrojone awokado, czekoladę, mąkę migdałową, cukier puder i całość blendujemy na gładką masę. Próbujemy i w razie potrzeby dosładzamy. Z powstałej masy formujemy pralinki, umieszczając orzech laskowy w środku, następnie obtaczamy je w posiekanych pozostałych orzechach (polecamy podprażyć je na suchej patelni). Jeśli lubimy dużo czekolady to każdą czekoladkę możemy zanurzyć w polewie czekoladowej.

Tak przygotowane Ferrero Rocher odkładamy na 2-3h do lodówki.

Uwaga! Jeśli masa na pralinki ciężko się formuje możemy dodać odrobinę więcej mąki migdałowej!

Smacznego!

Udostępnij naShare on FacebookPin on Pinterest

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

4 × = 32

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie TipCapital TipCapital