Chleb bez drożdży w 5 minut


x

Łatwy

Tani

Bez jajek


Dzisiaj zapraszamy na prosty i błyskawiczny w przygotowaniu chleb bez drożdży! Z podstawowego przepisu wychodzi jeden mniejszy bochenek, ale jak spróbujecie to pewnie następne już będą pieczone z podwójnej porcji 😉

0 z 5 (0 głosów)

0 z 5 (0 głosów)

Przygotowanie Pieczenie Gotowe
5 min 40 min 45 min
Przygotowanie 5 min
Pieczenie 40 min
Gotowe 45 min

SKŁADNIKI:

Porcje
8

  • mąka pszenna - 400 g

  • maślanka - 1 1/2 szklanki

  • oliwa z oliwek - 2 łyżki

  • sól - 3/4 łyżeczki

  • soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki

  • proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki

  • mleko - 1 łyżka

  • olej - 1 łyżka

PRZYGOTOWANIE

Maślankę wyciągamy z lodówki – musi mieć temperaturę pokojową.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni (góra-dół bez termoobiegu).

W misce mieszamy suche składniki, a następnie dodajemy oliwę z oliwek i maślankę. Całość dokładnie mieszamy, ale tylko do połączenia składników.

Ciasto na chleb przekładamy do blaszki (może być wyłożona papierem do pieczenia lub posmarowana tuszem i wysypana np. makiem czy sezamem) i wierzch smarujemy delikatnie mlekiem wymieszanym z olejem.

Chleb bez drożdży pieczemy 40 minut, a następnie studzimy na kratce (bez blaszki).

Ostudzony chleb kroimy (nie robimy tego gdy jest gorący) i podajemy z ulubionymi dodatkami.

Uwagi

Jeśli chleb za szybko przypiecze się od góry to możemy go przykryć papierem do pieczenia i trzymać do końca w piekarniku, a by nie był w środku surowy. Podstawowy przepis jest na blaszkę o wymiarach 26x10cm


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.