Bruschetta z pomidorami


x

Łatwy

Tani


Zapraszamy na klasyk kuchni włoskiej, który nigdy się nie nudzi i warto do niego wracać bo jest pyszny! Bruschetta z pomidorami bo o niej mowa to klasyczna przekąska pochodząca ze słonecznej Italii, której podstawą są grzanki z oliwą i czosnkiem, a jak do tego dodamy pomidory to Włoskie słońce zagości u nas na talerzu!

0 z 5 (0 głosów)

0 z 5 (0 głosów)

Przygotowanie
15 min
Przygotowanie 15 min

SKŁADNIKI:

Porcje
3

  • bagietka lub ciabatta - 1 sztuka

  • dojrzałe pomidory - 2 sztuki

  • cebulka dymka - 1 sztuka

  • czosnek (ząbki) - 2 sztuki

  • oliwa z oliwek

  • listki bazylii

  • sól

  • pieprz

PRZYGOTOWANIE

Bagietkę lub ciabattę kroimy na kromki (najlepiej delikatnie ukośnie).

Czosnek przeciskamy przez praskę lub ścieramy na tarce.

Pomidory sparzamy wrzątkiem, ściągamy z nich skórkę i kroimy w kostkę. Cebulkę dymkę drobno siekamy.

Oliwę z oliwek mieszamy z czosnkiem i smarujemy nią pieczywo, które następnie podpiekamy w piekarniku ustawionym na 180 stopni (lub funkcja grill) 3-4 minuty, do zarumienienia.

Pomidory i dymkę mieszamy, doprawiamy delikatnie solą i pieprzem do smaku. Następnie nakładamy na grzanki i serwujemy.

Gotowa bruschetta z pomidorami może być też dodatkowo skropiona oliwą i udekorowana listkami bazylii.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.