Maślane ciasteczka ze szprycy

 

(czas przygotowania 10 minut, czas pieczenia 10 minut, przepis na 25 sztuk)

Maślane ciasteczka wyciskane ze szprycy to nasz ostatni HIT! Robi je się bardzo szybko, a smakują wyśmienicie!

Składniki:

  • 350g mąki
  • 200g masła
  • 100g drobnego cukru
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki esencji waniliowej
  • 6 kostek czekolady deserowej

Przygotowanie:

czekoladę drobno siekamy. Miękkie masło i cukier miksujemy do uzyskania jednolitej, jasnej masy. Następnie dodajemy jajko i esencję waniliową. Miksujemy do połączenia składników. Mąkę przesiewamy, dodajemy do masy, mieszamy. Na samym końcu dodajemy czekoladę, mieszamy łyżka. Masę na ciasteczka przekładamy do szprycy i wyciskamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Maślane ciasteczka pieczemy 10 minut, po tym czasie sprawdzamy i jeśli nie są zarumienione to dopiekamy jeszcze 2-3 minuty.

Uwaga! Masa na ciastka będzie dosyć gęsta, więc najlepiej użyć plastikowej lub metalowej szprycy z szerszą końcówką. Jeśli jednak mamy rękaw kuchenny z folii to lepiej użyć podwójnego!

Maślane ciasteczka serwujemy z ciepłą czekoladą, herbata lub kawą!

Smacznego!

Udostępnij naShare on FacebookPin on Pinterest

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

÷ 1 = 9

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie TipCapital TipCapital